Březen 2005

Maskérka Martina Michálková: Donaha! je nejnáročnější inscenace

Důležitou roli při dotvoření herecké postavy hraje maskérka. Ve Slováckém divadle jsou dvě kouzelnice. Šárka Bellanová a Martina Michálková. Druhá jmenovaná se podílí i na přípravě muzikálu Donaha! a přiznává, že herečkou nikdy být nechtěla, protože se na veřejnosti nerada předvádí, ale její práce jí baví…

Pojďte s námi do pohádky…

I letos zažijí děti na 380 místech naší planety pohádkovou Noc s Andersenem, u jejíhož zrodu stáli herci Slováckého divadla. Bez jejich vydatné pomoci se čtením pohádek by se neobešla ani jedna z pohádkových nocí v našem městě - a i letos už malí čtenáři toužebně čekají na příchod pana Andersena a krásných pohádek.

Igor Stránský: Werich mi řekl, že musím mít odvahu

Historickým úspěchem se může pochlubit uherskohradišťské divadlo. Spolu s pražským Divadlem Na zábradlí, brněnským Divadlem Husa na provázku a Klicperovým divadlem z Hradce Králové bylo minulý týden nominováno na titul Divadlo roku. V čele Slováckého divadla stojí už přes patnáct let Igor Stránský a přiznává, že ne vždycky bylo Slovácké divadlo považováno za špičku. „Docházelo i ke krizím. Všechny jsme si ale vyřešili sami,” říká úspěšný uherskohradišťský principál.

24 hodin v divadle

Kulturní portál Scéna.cz je uživatelům internetu a příznivcům Slováckého divadla dostatečně známý. Byl to právě on, který jako první u nás uskutečnil on-line rozhovor na internetu s divadelními postavami Mirkem Dušínem a Dlouhým Bidlem, uživatelé internetu se ale mohli setkat a zeptat se na cokoliv i Ireny Vackové a Tomáše Šulaje.

Ředitel Slováckého divadla: odmítli jsme Molavcovou

Jako herec vystupoval na jevišti Slováckého divadla přes deset let a hrál celou řadu zajímavých postav. Jako režisér inscenoval desítky divadelních textů a získal za ně spoustu ocenění. Jako divadelní ředitel dokázal dovést uherskohradišťský soubor až k nominaci na titul Divadlo roku. To je dost na jeden život divadelníka. Ten, o kterém je řeč a který to všechno dokázal, se jmenuje Igor Stránský.

Martin Vrtáček: jsem v podstatě líný člověk

Ačkoliv patří mezi nejoblíbenější uherskohradišťské herce, přiznává, že divadlo kvůli cenám nehraje. Přitom jich má hned několik. Za postavu Salieriho v Amadeovi, za Francoise Pignona z komedie Blbec k večeři, za profesora Higginse v muzikálu My Fair Lady. Na konci ledna získal další dvě ceny, a to za postavu Cyrana z Bergeracu. Svůj širák bude Martin Vrtáček odhazovat znovu v sobotu 19. března. Bude to už po pětadvacáté, kdy Slovácké divadlo druhou nejlepší hru loňského roku uvede.

Stránky