Květen 2005

Nejlepší houslistka mezi herečkami – Alexandra Vronská

Alexanda Vronská do Slováckého divadla nastoupila po absolutoriu na brněnské JAMU. Ovládá tanec (stala se dokonce asistentkou režiséra a choreografa Radka Balaše při muzikálech Šakalí léta i Donaha!), hraje na housle (ačkoliv nikomu z divadla ještě nezahrála) a je velmi půvabná (na ulici se za ní běžně otáčejí muži všech věkových kategorií). A ačkoliv je velmi štíhlá, je na jevišti nepřehlédnutelná. Důkazem je například Desdemona z Othella, Elen z Výstřelů na Broadwayi či nejnověji Viky z muzikálu Donaha! Nyní ji čeká jedna z největších postav české dramatiky – Maryša od bratří Mrštíků.

Zdeněk Trčálek: Pan ministr blábolí

Zdeněk Trčálek je obdivuhodná bytost. Z chudého valašského hocha milujícího divadlo se vypracoval mezi nejvýraznější herecké osobnosti Slováckého divadla. Pozornost si získal jako Amadeus ve stejnojmenné Shafferově hře, hrál Ivana v Bratrech Karamazových od J. A. Pitínského a také Lapáka v Lišce Bystroušce. Právě za týden se divákům představí v další z velkých rolí. Bude hrát Francka v Maryše bratří Mrštíků.

Herci pozvali vládu na hru o blbosti v armádě

Jsou to právě dva roky, kdy Slovácké divadlo zorganizovalo provokativní akci s názvem Kmotr. O co šlo? Na křest CD z muzikálu Šakalí léta, jehož děj se odehrává v padesátých letech, pozvali herci tenkrát ještě žijícího Aloise Grebeníčka, otce nynějšího předsedy KSČM, který byl podezřelý, že v době svého působení v uherskohradišťské věznici týral vězně. Grebeníček samozřejmě nepřijel. Tentokrát mají herci z Uherského Hradiště větší šance. Do pražského Švandova divadla pozvali celou naši politickou reprezentaci na další hru. Proč?

Začíná předprodej na Buchlovské divadelní léto

Kdo by to byl před šesti lety řekl: Slovácké divadlo zahraje na hradě Buchlově svoji hru Hildegarda a nejenom, že diváci vyprodají představení, ale budou si žádat další a další tituly. Slovo dalo slovo a dobrá věc se podařila. Letos to bude už posedmé, kdy divadelníci představí oblíbené hry v netradičních kulisách hradu Buchlova. Jaké inscenace budou tedy letos od 1. do 6. července na Buchlově uvedeny?

Pohled do zákulisí muzikálu Donaha!

Donaha! - to je nejnovější titul Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Muzikál, jenž je tak úspěšný, že naplňuje pravidelně divadlo do posledního místa a vstupenky jsou na měsíce dopředu vyprodány. Hra vznikla podle neméně úspěšného britského filmu a vypráví o šestici nezaměstnaných ocelářů, které těžká životní situace je totiž dožene až k nastudování striptérského čísla. V Uherském Hradišti muzikál Donaha! nastudoval zkušený režisér a choreograf Radek Balaš a sám přiznává, že nikoho z divadla nešetřil. Jak to tedy vypadá před tím, než představení plné pohybově i pěvecky náročných čísel vypukne?

Stránky