Říjen 2005

Marcela Trčálková: Výhružný dopis mi nepřišel

„Trčálková, prosím,” ozývá se ze sluchátka programového oddělení Slováckého divadla, když diváci volají a chtějí si objednat vstupenky na některé z úspěšných uherskohradišťských inscenací. Sympatická mladá paní trpělivě vysvětluje, kde jsou v hledišti ještě volná místa a častokrát ale také musí oznámit, že je vyprodáno. V těchto dnech začíná vyřizovat i žádosti týkající se nového předplatného.

Václav Postránecký – všechna divadla mohou Slováckému závidět

S tebou mě baví svět, Létající Čestmír, Černí baroni, Četnické humoresky, Zlatíčka – všechny tyto a mnohé další názvy filmů a televizních pořadů mají společné jedno jméno. Václav Postránecký. Dnes je členem pražského Národního divadla, ale nikde se netají tím, že na začátku šedesátých let začínal ve Slováckém divadle. Jak na své první kroky u profesionálního divadla vzpomíná? Prozrazuje v exklusivním rozhovoru.

Televize v sobotu odvysílá událost sezóny

Málokteré divadlo zažije, aby se u něj během pěti let už potřetí zabydlel štáb České televize kvůli záznamu jeho inscenace. Slováckému divadlu se to podařilo. Po Gazdině robě a Bratrech Karamazových televize v Uherském Hradišti natočila Lišku Bystroušku, která byla minulý týden vyhlášena Největší činoherní událostí sezóny. V sobotu ji od 20.00 uvede ČT2.

Prahy se trochu bojím

Jitka Josková je nevšední herecký typ, má něco z ladnosti mladých šelem, působí dychtivě, křehce i silně. Taková je i její Liška Bystrouška, kterou vytvořila s neobyčejným temperamentem a empatií.

Tři otázky pro režiséra Pitínského

Přesně před rokem jste začal zkoušet hru Liška Bystrouška a hned na první zkoušku jste se s herci vypravil do Bílovicí u Brna, kam Těsnohlídek zasadil její děj. Jak vás to napadlo? To beru jednak jako rozmar, který mi byl milý, a také jsem toho v Bílovicích u Brna mnoho prožil a věděl jsem, že to bude milé i ostatním. Myslím, že je velice působivé vidět ta místa, Janáčkův pramen, kde jsou v notách z mědi odlity úryvky z jeho opery Liška Bystrouška, dojemný pomníček Lidušky, děťátka, které Těsnohlídek s přáteli našel opuštěné o Vánocích v zimě.

Stránky