Leden 2007

Divá Bára bere útokem všechny smysly

Recenze na inscenaci Divá Bára uveřejněná v Hospodářských novinách 24. ledna Po dramatizaci Lišky Bystroušky, která hravě přeskočila hranice regionu a posbírala prestižní ceny, se s napětím čekalo na výsledek nové spolupráce J. A. Pitínského se Slováckým divadlem v Uherském Hradišti. Ačkoliv už samotná volba čítankových povídek Boženy Němcové budila pozornost, premiéra Divé Báry předčila nejoptimističtější předpovědi. Režisér zde překonal svůj horizont, uhranul spoluinscenátory i herce silou múzické osobnosti a stvořil podívanou nebývalé krásy, divoké vášnivosti i autentické bolesti.

Divadlo by mělo mít mýtický rozměr

Režisér J. A. Pitínský hovoří o své nejnovější inscenaci Divá Bára, plánech do budoucna i o tom, že chce skončit s divadlem Rozhovor byl uveřejněný 22. ledna na stránkách MF Dnes. /Uherské Hradiště/ - Za režisérem Janem Antonínem Pitínským jsem se vypravila do Uherského Hradiště, kde „divadelní mág“ zhmotnil další ze svých jevištních vizí - tentokrát tři povídky Boženy Němcové. Ve Slováckém divadle nazkoušel inscenaci, která je uváděna pod názvem Divá Bára (Viktorko! Karlo!! Báro!!!). Premiéra, která zaznamenala u diváků i kritiky nadšené ohlasy, se konala v sobotu.

"Divá Bára je fenomenální," ozývá se po premiéře

O inscenaci režiséra Pitínského Divá Bára, kterou nastudoval se souborem uherskohradišťského Slováckého divadla, se už dlouho před premiérou mluvilo jako o nejočekávanější premiéře sezóny. V sobotu večer byla novinka poprvé představena publiku. "Byli jsme všichni nervózní, protože zkoušení bylo mimořádně náročné. Těsně před premiérou jsme se navíc začali dozvídat, kdo z divadelních kritiků či jiných hostů usedl do hlediště. Byl tam snad každý, kdo v českém divadelnictví něco znamená," vzpomíná představitelka Báry a Viktorky Jitka Josková. A ti, kteří nemohli přijet, posílali esemesky, maily, telefonovali. Divadelníkům tak obvyklé "zlom vaz!" popřáli Taťána Medvecká, Martha Issová, Gabriela Vránová, Bára Hrzánová, Ondřej Pavelka a další herečtí kolegové. V půl osmé strhující představení začalo.

Divá Bára je tady!

Rok 1940. V Dělnickém domě ve Valašském Meziříčí se schází amatérský divadelní soubor Mladá scéna, aby v rámci generální zkoušky předvedl trojici povídek Boženy Němcové – Viktorku, Karlu a Báru. V tu chvíli ještě nikdo netuší, co se během večera přihodí. Tak lze pospat začátek inscenace režiséra Jana Antonína Pitínského Divá Bára, která bude mít v sobotu 20. ledna premiéru ve Slováckém divadle.

Nová tvář divadla bude hrát i v Divé Báře

Soubor Slováckého divadla tvoří celá řada atraktivních mladých hereček. Nedávno k nim přibyla další. Jmenuje se Andrea Nakládalová a v sobotu ji čeká velká premiéra. Vytvoří jednu z rolí v Pitínského inscenaci Divá Bára. Sympatická Andrea se narodila 21. července 1986. K herectví ji popostrčila sestra, která hraje divadlo v Mladé Boleslavi. Kdyby vyplňovala dotazník, tak u kolonky nejoblíbenější herec by bylo napsáno Marek Daniel, z hereček obdivuje Jaroslavu Kretschmerovou a Báru Hrzánovou. Dále má ráda vysoké hory a moře. „Ale ze všeho nejraději chodím na kafe s mými kamarády,“ usmívá se. Také přiznává, že umí hrát tenis a nemá ráda koprovou omáčku, ovocné jogurty, hořčici, křen a vajíčka. „Maminka mi dělá speciální bramborový salát bez vajíček.“

Slovácké divadlo uvede Divou Báru v Pitínského režii

Jde o jednu z nejočekávanějších inscenací tohoto období. Režisér J. A. Pitínský se rozhodl, že ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti nastuduje Divou Báru Boženy Němcové. Diváky však nečeká jen dovyprávění známého příběhu z povinné školní četby. Režisér připravil strhující podívanou, jíž nejlépe vysvětluje podtitul celé hry: Divá Bára ale též Píšeň o Viktorce, a taky Karla, tedy tři povídky nejvěhlasnější autorky české, jak byly předvedeny na fiktivní generální zkoušce dne 21. 12. 1940 na jevišti Mladé scény v Dělnickém domě ve Valašském Meziříčí v režijním vybavení Karla Kata a za asistence Jindřicha Gratze.

Stránky