Únor 2007

Ať žije republika, pere se Divá Bára

Recenze Jana Šprincla uveřejněná 14. února na Aktuálně.cz Recenze - Baladické obrazy Boženy Němcové nejsou v inscenaci Slováckého divadla folklórním koloritem o těžkém životě silných žen, ale hledají smysl bytí. Žen i Československa. Divá Bára, čtvrtá spolupráce režiséra J. A. Pitínského se souborem v Uherském Hradišti, se opírá o zdramatizované texty Boženy Němcové, vyprávění o Viktorce a povídky Karla a Divá Bára. Stejně jako při předchozích zdejších Pitínského režiích, z nichž se největšího ohlasu dostalo Lišce Bystroušce, vznikla inscenace pro české divadlo výjimečná.

Vypátrali prapravnuka Boženy Němcové a pozvali jej na Divou Báru!

Božena Němcová je považována za největší českou spisovatelku všech dob. Její postavy uchvacují čtenáře, inspirují filmaře. Na divadelních prknech se však objevují sporadicky. Na konci ledna dokázal režisér J. A. Pitínský, že i v divadelním podání mohou vyvolávat v publiku silné emoce. Divá Bára se stala velkou divadelní událostí.

Na prknech Slováckého divadla zazáří fantastická inscenace: Doma

Baladický příběh z Valašska vychází z hluboké znalosti lidí, kteří zde žijí. Hraje se o obyčejných věcech každodenního života, řeší se konflikty, které nám mohou připadat žabomyší, ale pro ně jsou důležité. Syrový reál je vědomě kombinován se znakem a básnickými obrazy. Do dvou dnů jsou nahuštěny události, na kterých si uvědomujeme koloběh života se všemi radostmi a strastmi, se smrtí. Hraje se o tom, co je doma, ale také o hledání sama sebe, svého místa v životě, o pospolitosti a kořenech, o tvrdé realitě současné valašské dědiny, o jejím syrovém životě, ale i o tom, že se zde promítají věci, o kterých se jakoby nemluví, ale dobře se o nich ví. Hru Martina Františka Doma hraje Divadelní soubor Jana Honsy Karolinka.

Slovácké divadlo odměnilo pětitisícího předplatitele

V říjnu loňského roku se uherskohradišťské Slovácké divadlo rozhodlo k odvážné akci. Dalo si za úkol oslovit a získat rekordní počet předplatitelů. „Rádi bychom se přehoupli přes magickou pětitisícovou hranici,“ říkal tenkrát mluvčí divadla Josef Kubáník. S heslem „Všech pět pohromadě“ se nesla celá kampaň. Jak nakonec dopadla?

Vronská: Ocenění je pro mne hnacím motorem

Rozhovor uveřejněný na stránkách Slováckého deníku 2. února Období plné úspěchů prožívá v uplynulých týdnech šestadvacetiletá herečka hradišťského Slováckého divadla Alexandra Vronská. Na sobotním plese získala cenu Největší z pierotů za nejlepší ženský herecký výkon. Jen o několik dnů dříve se dozvěděla, že je mezi šesticí nominovaných na nejprestižnější divadelní cenu – Thálii. Štěstím hýří také v osobní sféře. Exkluzivně Slováckému deníku prozradila, že se v létě bude vdávat. Jejím vyvoleným je hvězda seriálu Rodinná pouta. O tom všem a mnohém dalším je následující rozhovor.

Před premiérou se modlím k matce

S držitelkou ceny Slovácký Oskar Terezou Novotnou-Mikšíkovou o smrti maminky a divadelních snech i pádech. Rozhovor byl uveřejněný v MF Dnes 1. února 2007 Uherské Hradiště - V sobotu se v rámci divadelního plesu Slováckého divadla předávaly ceny popularity Slovácký Oskar. V kategorii hereček uspěla Tereza Novotná - Mikšíková. Diváci ji ocenili za postavu Laury v dramatu Skleněný zvěřinec režiséra Zdeňka Duška.