Březen 2007

S oprátkou na krku Villon zpívá

Recenze uveřejněná 28. března na www.metropolislive.cz Utéct někam daleko, utéct od oprátky, svědomí i dravé lásky aneb inscenace Villon F. (Na krk oprátku ti věší) ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvedlo 17. března 2007 světovou premiéru hry Villon F. (Na krk oprátku ti věší), zachycující dramatický život francouzského básníka Francoise Villona. Text je společným dílem režiséra Jakuba Macečka a jeho dlouholetého spolupracovníka Vladimíra Fekara, jinak též dramaturga Městského divadla Zlín.

Režisér Stránský o setkáních s Václavem Havlem

Ve Slováckém divadle připravují další významnou premiéru. Tentokrát se režisér Igor Stránský rozhodl s herci nastudovat hru někdejšího prezidenta Václava Havla. Vsadil na komedii Vyrozumění o jednom úřadě, kde je jednoho dne zaveden zcela nový jazyk. To, že to způsobí jen a jen zmatek, je zřejmé. Jak ale na nejrůznější setkání s Václavem Havlem pohlíží sám režisér Igor Stránský?

Blíží se premiéra Vyrozumění

Bude to vůbec poprvé, co se uherskohradišťští diváci potkají s dramatikou někdejšího českého prezidenta Václava Havla. Na poslední březnový den připravil inscenační tým v čele s režisérem Igorem Stránským Vyrozumění, tedy hru o úřednické mašinérii a absurdních nařízeních. „Jsem rád, že jsme u nás v divadle odolali módní vlně z počátku 90. let, kdy každý druhý soubor Havlovy texty uváděl. Málokdo jim ale rozuměl, protože společnost nebyla na takové hry zralá. Možná to způsobilo, že někteří diváci jsou k nim, řekněme, odtažitější,“ vysvětluje režisér Stránský a dodává, že se bude velmi snažit, aby aspoň u části diváků pověst napravil. Vybral si k tomu s dramaturgií divadla text z poloviny šedesátých let, za nějž byl jeho autor v New Yorku na konci loňského roku odměněn cenou OBIE.

Režisér Maceček: V Hradišti je velmi kvalitní soubor

Slovácké divadlo mělo před týdnem premiéru nové inscenace. Tentokrát se diváci dočkali napínavého příběhu o životě slavného francouzského básníka nazvaný Villon F. (na krk oprátku ti věší). Jakub Maceček je jedním z jeho autorů a zároveň i režisérem inscenace. „Villon byl geniální básník, zloděj, vrah, oběť i zamilovaný kluk,“ říká.

Zavičár: Villon F. bude hororem na jevišti

Rozhovor s Miroslavem Zavičárem byl uveřejněný v MF Dnes 16. března Vždy, když ve Slováckém divadle vzniká mimořádná inscenace, je u toho. Herec Miroslav Zavičár hraje hlavní roli v inscenaci Skleněný zveřinec, která se nedávno dostala do první desítky nejoblíbenějších titulů v republice, jednu z hlavních rolí vytvořil i v muzikálu Donaha!, v Rychlých šípech ztvárňuje Jarku Metelku. Na nedostatek práce si tedy nemůže stěžovat. Navíc přišla další nabídka. Režisér Jakub Maceček úspěšného herce obsadil do titulní postavy v novince Villon F. (na krk oprátku ti věší). V sobotu bude mít na prknech uherskohradišťského divadla světovou premiéru. "Mám pocit velké odpovědnosti," přiznává Miroslav Zavičár.

Slovácké divadlo vzdá hold prokletému básníkovi

Na 17. března připravují uherskohradišťští divadelníci další novinku. Režisér Jakub Maceček se rozhodl nastudovat s herci hru o slavném prokletém básníkovi Francoisovi Villonovi. „V původní české hře Jakuba Macečka a Vladimíra Fekara Villon F. (na krk oprátku ti věší) se ocitáme v Paříži 15. století, ve městě, které dalo předchůdci prokletých básníků nejen živnou půdu pro tvorbu, ale i mnohé podněty k osobní zkáze. Villon zde není pouhou zosobněnou historickou postavou, o které se dodnes vedou debaty, ale tím, co o sobě řekl prostřednictvím svých básní a balad,“ přibližuje novinku její dramaturgyně Hana Hložková a připomíná, že podstatné místo bude mít v inscenaci fascinující hudba z dílny Davida Smečky.

Irena Vacková: Konce jsou různé, podobně jako zkoušení nebo i inscenace.Nejen o váhových kategoriích a Divadle Parodyje

Rozhovor uveřejněný na stránkách internetového portálu Scéna.cz Herečka Slováckého divadla Irena Vacková se v současné době připravuje na premiéru hry Václava Havla Vyrozumění. A můžeme ji vidět například v Divé Báře, Králi Richardovi III. a dalších inscenacích. Na Irenu Vackovou můžeme prozradit, že je také váženou manželkou spoluzakladatele Divadla Parodyje Davida Vackeho. Irena Vacková nám také prozradila, že už má pěkně bohatou divadelní pomlázku. „Dostáváme k premiéře od divadla stužky s názvem inscenace a datem premiéry – a ty jsou má jediná divadelní kronika. To je můj jediný seznam mých rolí.“

"Bývám po premiéře smutný," říká skladatel David Smečka

To už se v divadle dlouho nestalo. Herci si i v zákulisí, na obědě, na zájezdech vyprávějí o fascinující muzice, která zazní v nejnovější inscenaci divadla Villon F. „O těch písničkách se bude hodně mluvit,“ shodují se všichni. Není divu. Jejich autorem je David Smečka, jenž patří k nejlepším skladatelům divadelní hudby současnosti. Potvrzením je i prestižní cena Alfréda Radoka. Čeká podobný osud i muziku z připravované novinky? Přinášíme s autorem hudby Davidem Smečkou exklusivní rozhovor.

Stránky