Září 2007

Jitka Josková je mezi čtveřicí nejlepších českých hereček

Česká veřejnost se dozvěděla jména čtyř hereček, jež podle odborníků předvedly v loňské divadelní sezóně nejpozoruhodnější jevištní výkony a mají šanci na zisk ceny Sazky a Divadelních novin. Mezi absolutní elitu se už podruhé dostala i herečka Slováckého divadla Jitka Josková, a to za ztvárnění titulních postav v inscenaci J. A. Pitínského Divá Bára.

Pavel Jirásek:V Hradišti jsme točili tři dny, Divá Bára je unikátní

Text byl uveřejněný ve Slováckém deníku 21. září Tři dny natáčel televizní štáb v Uherském Hradišti divadelní hru Divá Bára, která se stala tahákem Slováckého divadla několika uplynulých měsíců. Tým vedl režisér, hudebník, literát a scénárista Pavel Jirásek. Čtyřiačtyřicetiletý Brňan zaznamenává pro Českou televizi také koncerty, jako byl třeba Vertigo z roku 2006 nebo Rosen Winkel ze stejného roku. Režijně se podílel i na natáčení divadelních představení Nora právě od režiséra Divé Báry Jana Antonína Pitínského. Vedle práce pro časopisy, rozhlas, noviny a pedagogickou činnost je také dokumentaristou. Vytvořil snímky Izrael tančí, Koloseum či Karel Absolón.

Při Donaha! divadlo očekává letošního 55.555 diváka

Text byl uveřejněný v týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM 17. září Letošní rok se ve Slováckém divadle nese s heslem „Všech pět pohromadě“. Co to znamená? Divadlo navštěvuje rekordní počet 5555 předplatitelů. „Diváci si uvědomují, že bez předplatného některé naše tituly uvidí těžko, protože zájem o ně je opravdu mimořádný,“ hodnotí vysoké číslo Monika Burdová z programového oddělení divadla. To není ale všechno. V Hradišti totiž očekávají letošního 55.555 návštěvníka. Podle propočtů programového oddělení by měl navštívit muzikál Donaha! v neděli 23. září.

Do muzikálu Donaha! se vrací Anna Pospíchalová

„Sedím u spící Emilie a pláču. Poslouchám totiž naše CD s písničkami z představení a je mi po vás moc smutno,“ napsala divadelníkům nedávno Anna Pospíchalová, která v uherskohradišťském divadle patřila mezi nejoblíbenější herečky a strávila v něm před narozením dcery několik let. Netušila, že právě v té chvíli se hraje její oblíbený muzikál Donaha!, kde při jeho premiéře a následných několika desítkách repríz vytvořila jednu z hlavních ženských rolí. Před publikem postavu už ale hrála nová tvář – Pavlína Vašková. Stačil však jeden špatný krok a nová herečka jím byla na několik měsíců od práce v divadle odříznuta. S tříštivou zlomeninou se toho moc hrát totiž nedá.

Prestižní cena přišla v krabici poštou

Hercům Slováckého divadla občas přijde do divadla poštou balík. Před časem v něm byly buchty pro Rychlé šípy, jindy pozornost pro účinkující v muzikálu Donaha!. Obsah balíku, který byl divadelníkům doručený před několika týdny, však nečekal nikdo. V novinách byla pečlivě zabalená hlavní cena rady festivalu Dítě v Dlouhé. Herci ji získali v Praze před prázdninami za Divou Báru režiséra Pitínského.

Rychlé šípy v nové podobě

Rychlé šípy mají stálou sestavu – Mirka Dušína, Rychlonožku, Jindru Hojera, Červenáčka a Jarku Metelku. Posledně jmenovaný to má ale v komedii Slováckého divadla nejtěžší. Od středy má nového představitele, v pořadí už třetího. Pravou ruku Mirka Dušína začal hrát Petr Čagánek.

Divá Bára v září mimořádně!

„Jen málokdy se naskytne příležitost vidět dobré představení. Povětšinou člověk sleduje inscenace, které se ani na okamžik nepřiblíží skutečnosti života. Náhražkou bývá jen jakási uměle vytvořená imitace, která se snaží zakrýt nepravdivost a prázdnotu všeobecnou karikaturou postav, vztahů a situací. Divá Bára – díky vám všem – je výjimkou. Je to nejlepší divadlo, které jsem v posledním období viděl,“ napsal slováckým hercům v dopise po zhlédnutí inscenace J. A. Pitínského světoznámý režisér David Radok. Skutečně – Divá Bára patří podle mnoha odborníků k tomu nejlepšímu, co je momentálně na českých jevištích k vidění. I to je důvod, proč ve Slováckém divadle uvedou slavnou inscenaci v mimořádné repríze v neděli 16. září.

Stránky