Listopad 2008

Igor Stránský: nejdůležitější je pro mě člověk a jeho osudy

Igor Stránský stojí v čele Slováckého divadla už téměř dvacet let. Kromě ředitelování zároveň i režíruje. Jeho poslední prací je hra Felixe Mitterera V jámě lvové. Uherskohradišťský soubor ji v premiéře představil první listopadovou sobotu. Jak na tuto událost vzpomíná režisér a ředitel divadla s odstupem? „Už v době zahajovacích zkoušek jsem si byl schopen celou hru ve své představivosti promítnou v duchu jako film,“ říká.

Jaký bude dokument o Pavlu Kohoutovi?

Pozoruhodný dokument o Pavlu Kohoutovi a o jeho oslavách 80. narozenin z července letošního roku, na kterých se podíleli i tři herci Slováckého divadla, odvysílá Česká televize v úterý ve 20.00 na ČT2. Krátký sestřih je možné zhlédnout na stránkách České televize už teď. http://www.ceskatelevize.cz/program/10169715607-25.11.2008-20:00-2-diare-a-romany-pavla-kohouta.html

„Učil jsem se chodit po stropě“

Česká televize v úterý 25. listopadu ve 20 hodin odvysílá na programu ČT2 dokument režiséra Radima Procházky Diáře a romány Pavla Kohouta, který mapuje spisovatelovy červencové oslavy 80. narozenin. Jejich součástí bylo divadelní představení zrežírované Janem Antonínem Pitínským. Na ojedinělém projektu se podíleli i herci Slováckého divadla: Tereza Novotná - Mikšíková, Zdeněk Trčálek a Josef Kubáník. Rozhovor uveřejnila 22. listopadu MF Dnes.

Květa Fialová

Slovácké divadlo navštívila legenda českého herectví Květa Fialová, aby pozdravila herce a ujala se role dobré sudičky. Právě ona se spolu s Lucí Bílou a Marií Zelenou staly patronkami uherskohradišťrské scény pro rok 2009. Návštěvu Květy Fialové zaznamenala i kamera Tv Slovácko. Na reportáž se podívejte zde.

Herci Slováckého divadla v dokumentu České televize

V druhé polovině letošního července slavil spisovatel Pavel Kohout v brněnském Divadle Husa na provázku 80. narozeniny. Při té příležitosti pro něj šestice herců, z nichž polovina je ze Slováckého divadla, pod vedením vyhlášeného režiséra J. A. Pitínského nazkoušela divadelní představení složené z ukázek z Kohoutových románů. Stačilo jim k tomu šest dnů. V úterý uvede Česká televize unikátní dokument Diáře a romány Pavla Kohouta, který vznik pozoruhodné inscenace mapuje.

Třetí sudičkou Slováckého divadla je Lucie Bílá

„Přicházejte na zelenou“ – tak zní slogan předplatného na rok 2009 do Slováckého divadla. Zelenou je myšlen známý panáček na semaforu, který ukazuje, kdy bezpečně přejít silnici, ale i jak projít světem dobrého divadla. K tomu divadelníkům pomohou tři sudičky - Marie Zelená, Květa Fialová a nově také Lucie Bílá. „Náš slogan k oslovení jmenovaných osobností přímo vybízel. Všechny souhlasily,“ říká herec a mluvčí divadla Josef Kubáník s tím, že nejdelší čas na rozmyšlení si vzala Lucie Bílá.

Herci se ocitnou v jámě lvové

Po muzikálu Adéla ještě nevečeřela čeká majitele předplatného, ale i běžné diváky Slováckého divadla poslední premiéra letošního roku. Bude jí inscenace hry Felixe Mitterera V jámě lvové. Ta vznikla podle skutečné události z druhé světové války a vypráví příběh židovského herce, který je kvůli svému původu potupně propuštěn z angažmá. Situaci řeší po svém. V převleku se do divadla vrací, předstírá dokonalého árijce a rozehrává šílenou hru o život. Novinku s herci připravuje tým režiséra Igora Stránského, poprvé ji představí v sobotu 8. listopadu.

Adéla v pořadu Sama doma

Jsou to právě dva měsíce, kdy měl ve Slováckém divadle světovou premiéru muzikál Adéla ještě nevečeřela. To, že jej lze bez nadsázky považovat za největší hit letošního roku, potvrzují v programovém oddělení divadla. „Máme před sebou tolik hromadných objednávek, že na některé se dostane až v květnu příštího roku,“ říká Monika Burdová.

Anketa: Proč je dobré mít předplatné do Slováckého divadla?

Uherskohradišťské divadlo je s téměř 7000 předplatiteli na samé hranici jeho možností. Přesto do divadla přicházejí noví předplatitelé. Vědí totiž, že nabídka na rok 2009 je velmi atraktivní. Na názor proč je dobré mít předplatné do Slováckého divadla jsme se zeptali i známých osobností. Dnes odpovídá…

Je čas na hry o vztazích mezi lidmi

Podzimní týdny jsou pro Slovácké divadlo už tradičně časem, kdy představuje předplatné na nový rok. Ani v tom následujícím nebude chybět nic z toho, na co si diváci u uherskohradišťského souboru zvykli - bláznivá komedie, muzikál, drama i česká a světová klasika. Za výběrem titulů stojí dramaturgyně divadla Hana Hložková. „Po předchozí divoké sezoně, uvádějící relativně složité intelektuální inscenace, přichází záměrné uvolnění a klid v podobě klasičtějších titulů, zaměřených spíše na mezilidskou tematiku,“ říká. Rozhovor s dramaturgyní Hanou Hložkovou uveřejnuila 1. listopadu MF Dnes