Říjen 2009

Jitka Josková: Cikáni jsou hororem na jevišti

O Jitce Joskové by se dalo říct, že je dvorní herečkou režiséra Pitínského. Pod jeho vedením vytvořila několik hlavních rolí a díky jejich ztvárnění získala mnoho cen a obdiv diváků napříč republikou. Věhlasný režisér obsadil exoticky vyhlížející herečku i do nejnovější uherskohradišťské inscenace. V Cikánech hraje bláznivou Angelínu. „Chtěla jsem, aby má postava byla úplně jiná, než ty předchozí. Aby si diváci neřekli - tohle jsme už viděli, to známe. S kým jiným bych se mohla pustit do úplně neznámých vod, než s panem Pitínským?" zamýšlí se a potvrzuje, že i ona má pro režiséra slabost.

Rozhovor uveřejnila MF DNES 24. října.

Recenze: Básník Mácha je člověk český, smutek a žal v srdci

Nestihl toho Karel Hynek za života mnoho. Jen šestadvacet let mu osud vymezil. Před Havlíčkem první, a na dlouho oba jediní čeští Evropané. Znovu je možné uvědomit si to při jedinečné dramatizaci Cikánů z pera Jana Jirků, Ivy Šulajové a J. A. Pitínského. Premiéru v hradišťském Slováckém divadle provázel nekonečný potlesk za inscenaci, za jakou by se v sousedním Zlíně vyhazovalo. Inu rozdílnost uměleckých kritérií a soustavnosti ve výchově publika. To slovácké své divadlo miluje. A má proč.

Recenzi uveřejnil deník Právo 20. října

Jaký byl online rozhovor se Zdeňkem Trčálkem?

Jaké je to spát na vavřínech? Co říkáte na nového trenéra fotbalové reprezentace? Koho považujete za nejlepšího českého herce? I tyto otázky poslali diváci herci Zdeňku Trčálkovi, který na ně odpovídal v redakci Slováckého deníku. Celý rozhovor si můžete přečíst na této adrese. http://slovacky.denik.cz/online_rozhovory/zdenek-trcalek-on-line.html

Při zkouškách Cikánů se zkoušelo i s varhany a kytarou - fotoreportáž I.

Mnozí již víte, že Kamil Pulec a Zdeněk Trčálek se museli naučit hrát na hudební nástroje, které dosud ve svém životě nedrželi v ruce. Asistoval jim v tom nejen režisér J. A. Pitínský, ale především skladatel a autor scénické hudby k tomuto novému kusu v SD Richard Dvořák. Takto vypadalo první setkání s elektrickými varhany a elektrickou kytarou...

Online rozhovor s Kamilem Pulcem

 

Jen pouhých pár dnů po premiéře očekávaných Cikánů v režii J. A. Pitínského a divadelní recenzenti se už předhánějí v superlativech. Pro J. P. Kříže jsou například nejlepší inscenací roku 2009 v celé republice. Jak taková chvála hřeje herce? Co si ze spolupráce s vyhlášeným režisérem odnesli? Na otázky diváků bude 26. října od 17.00 hodin odpovídat představitel jedné z hlavních rolí Kamil Pulec na http://www.scena.cz/. Otázky můžete posílat už teď na této adrese:

http://www.scena.cz/index.php?d=3&page=nethovory&id_n=561

Recenze: Pitínský v Uherském Hradišti pojal Máchu krvavě. Ale dokonale

Jan Antonín Pitínský režíroval ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti už čtyřikrát a všechna tato zpracování české klasické literatury dopadla výborně. Nyní zde měli premiéru Máchovi Cikáni, pátá Pitínského inscenace na těchto prknech. A režisér opět dokázal, že je fenomenální.
Recenzi uveřejnila MF Dnes 20. října 2009.

Stránky