Listopad 2009

Otázka pro Tomáše Šulaje

Tomáši, když jsem viděl prosincový plán představení našeho divadla, uvědomil jsem si, že kromě silvestrovského Tenora na roztrhání hraješ v každém titulu, který diváci nejvíce žádají a který jim pod stromeček také nadělujeme - v Pohádce z klobouku, v Rychlých šípech i v muzikálech Donaha! a Adéla ještě nevečeřela. Adélu budeme hrát po pětačtyřicáté, muzikál Donaha! bude mít brzy na svém kontě už osmdesát repríz. (A to nezmiňuji počet repríz Rychlých šípů!) V obou hraješ hlavní roli.

Pavlína Vašková: Maminka se bála, že o mně budou psát v Blesku

Jako by Pavlína Vašková ani nebyla herečka s manýrami, které jsou umělkyním často přisuzovány. V civilu je nenápadná, více naslouchá než mluví, nepotřebuje na sebe strhávat pozornost, ve společnosti spíše pozoruje druhé. Přitom na jevišti dokáže rozbalit nejrůznější herecké polohy a potvrzuje tím slova divadelního kritika J. P. Kříže, podle kterého by se měli recenzenti jezdit dívat do Hradiště, jak mají vypadat velké herecké výkony. Stačí vzpomenout vášnivou Carmen či ušlápnutou Mary v komedii 1+2=6. Herecký rejstřík Pavlíny Vaškové se od první listopadové soboty rozrostl i o Lízu ze světoznámé hry Obchodník s deštěm.

Část rozhovoru uveřejnila MF DNES 27. listopadu.

Ohlédnutí za Křídlem

Z repertoáru Slováckého divadla odejde v pondělí 30. listopadu inscenace hry Křídlo. Trojice herců Alžběta Kynclová, Irena Vacková a Zdeněk Trčálek s režisérem Lipusem pracovala už podruhé. Položili jsme všem hercům jednu otázku. Vnímali jste rozdíl při práci s režisérem Radovanem Lipusem na inscenaci Křídlo oproti zkoušení Pýchy a předsudku? Jaký?

Křídlo bude uvedeno naposledy

Ještě žádné jiné divadlo na světě neuvedlo inscenaci hry Křídlo. První byl soubor Slováckého divadla a diváci se dočkali tajemného příběhu, ve kterém se otvírají pověstné třinácté komnaty a někdy z nich jde úzkost, strach a bolest. I o tom hra Lenky Lagronové je. Poslední listopadový den bude na prknech uherskohradišťské scény uvedena naposledy.

Divadlu uniklo obsazení nových her

Jde vždycky o jeden z nejstřeženějších dokumentů, jehož obsah divadlo zveřejňuje až těsně před premiérou. Tentokrát jej však hlídači neuhlídali. Díky tomu jako první víme, kdo bude hrát hlavní role v dvojici nových inscenací Slováckého divadla. Ta jména zajímají kdekoho - jde totiž o drama Emilia Galotti a velmi očekávanou hru Harold a Maude.

Text uveřejnil týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM.

Několik otázek pro režiséra nejnovější inscenace SD (Obchodník s deštěm) Igora Stránského

„Díváš se k nebi a toužíš se dotknout hvězdy. Víš, že na ni nikdy nedosáhneš. A pak najednou sklopíš oči a vidíš, že tu zářivou hvězdu držíš v dlani." Lízina slova jsou Vaším oblíbeným citátem z Nashovy hry, ve které jste v  roce 1985 dokonce účinkoval v roli Fila. Jaké to je být hercem a poté režisérem Nashovy hry?

Jan Antonín Pitínský: Skuteční lidé jsou živi jen vášní a smyslem pro tajemství

Představovat Jana Antonína Pitínského je v podstatě nošením dříví do lesa, neboť ve SD hostuje už popáté. Pokud jste neviděli Gazdinu robu, Bratry Karamazovy, Lišku Bystroušku nebo Divou Báru (s podtitulem Viktorko! Karlo!! Báro!!!), určitě jste o zmíněných „slováckých inscenacích" alespoň slyšeli. Pitínského inscenační tvorba ve SD je - vyjma dramatizace Dostojevského - charakteristická tím, že se vztahuje zejména na klasiku české literatury či dramatiky. Po dílech Preissové, Těsnohlídka a Němcové jsou to tentokrát Máchovi Cikáni, které spatříte v jevištním provedení. Jednoho z nejsečtělejších českých režisérů jsem se nejspíš proto ptala na literaturu víc než na premiérový titul.

Rozhovor byl otištěn v listopadovém Měsíčním letáku SD.

!!! DNEŠNÍ PŘEDSTAVENÍ ZRUŠENO !!!

Vážení diváci,

je nám to líto, ale ani hercům se nemoci nevyhýbají a někdy není možné se ani přemoci ani najít za nemocného náhradu. A když jsou nemocní dva, je to o to složitější. To jsou důvody, proč musíme dnešní reprízu muzikálu Donaha! zrušit.

Zakoupené vstupenky však zůstávají v platnosti a použít je můžete v náhradním termínu - v neděli 3. ledna 2010 v 19 hodin.

Omlouváme se za případné komplikace a předem děkujeme za pochopení.

Vaše Slovácké divadlo

J. A. Pitínský: Tichá krajino!

V sobotu 17. října proběhla ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti premiéra divadelní hry na motivy novely Karla Hynka Máchy Cikáni v režii J. A. Pitínského. Tato dlouho očekávaná událost byla ještě před svými uvedením mnohokrát v médiích prezentována jako divadelní událost roku. Bývá vždy trochu ošemetné chválit dne před večerem. Ale co naděláte s natěšenými fanoušky prahnoucími po píárovém pokrmu? Dnes je tato otázka již namístě. Naplnila tedy tato nová inscenace svá veliká očekávání? Poruším pravidlo a již v úvodu musím přiznat - Ano. Ba co víc, domnívám se, že se tento opus stane událostí i v rozsáhlé a ojedinělé sbírce inscenací samotného režiséra J. A. Pitínského.
Postřehy k Cikánům od Tomáše Ježka uveřejnil týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM.

Stránky