Únor 2010

Naďa Konvalinková: Už dlouho jsem se tak nepobavila

Celý minulý týden se na jevišti Východočeského divadla střídala jedna komedie za druhou. Tamní divadlo totiž hostilo desátý ročník Festivalu smíchu, na který bylo pozváno sedm nejlepších komedií, jež v loňském roce vznikly na českých jevištích. Jediným zástupcem Moravy byl soubor Slováckého divadla, který v městě perníku představil bláznivou komedii Tenor na roztrhání v režii Roberta Bellana. Palce mu držela patronka představení herečka Naďa Konvalinková. A vyplatilo se to. Hra v provedení slováckých herců získala jednu z hlavních cen a může se chlubit titulem Komedie diváků.

Tenor na roztrhání získal titul Komedie diváků

Slovácké divadlo bylo jediným zástupcem moravských ansámblů, které se probojovalo na prestižní Festival smíchu do východočeských Pardubic. Tamní divadlo hostilo sedm nejlepších komedií loňského roku. Uherskohradišťští divadelníci publiku představili bláznivou komedii Tenor na roztrhání. A výsledek? Jednoznačné vítězství u publika a titul Komedie diváků.

Podtrženo sečteno – v divadle padl další rekord

Když loni Slovácké divadlo oznámilo, kolik jej bude navštěvovat předplatitelů, zvedla se po celé republice vlna obdivu. „Vždyť to je víc, než v Národním divadle," nechal se slyšet prezident Herecké asociace a známý herec Václav Postránecký, jenž na Slovácku sám začínal. „Diváci zkrátka dobré divadlo poznají," dodal s tím, že je na divadlo svých prvních krůčků pyšný.

Tenor na roztrhání je mezi nejlepšími komediemi republiky

Která z komedií, jež v minulém roce vznikly na českých jevištích, je nejlepší? I o tom budou třetí únorový týden rozhodovat diváci a odborná porota jubilejního X. ročníku prestižního Festivalu smíchu. Mezi komediální elitu se i letos probojoval soubor Slováckého divadla, a to s bláznivou komedií Tenor na roztrhání režiséra Roberta Bellana. V pátek 19. února bude v Pardubicích bojovat o titul Komedie roku.

Květa Fialová: Mému kocourovi jsem nevěrná s jiným kocourem

Čtenáři Deníku dostali jedinečnou možnost zeptat se cokoliv legendární české herečky Květy Fialové, která právě hraje ve Slováckém divadle jednu z titulních rolí v komedii Harold a Maude. Co všechno její věrné diváky zajímalo a jak si s otázkami oblíbená herečka poradila? Můžete si to přečíst zde:

http://slovacky.denik.cz/online_rozhovory/kveta-fialova-harold-maude-201.html

Hana Hložková: Byl čas na klasickou hru

Když přijdou diváci do hlediště, promlouvají k nim herci řídící se radami režiséra. Za každou inscenací stojí ale ještě jedna důležitá osoba. Je jí dramaturgyně. U novinky Emilia Galotti je podepsána Hana Hložková, a proto bylo logické zeptat se před premiérou i jí. „Skrze jednoduchý milostný příběh ženy a dvou mužů, se hra Emilia Galotti totiž zabývá vážnými tématy - zneužíváním moci, manipulací s lidmi a fakty, odvahou a vůlí ke svobodném jednání, rozhodováním se mezi ctí, či neřestí... Zdálo se mi, že by diváky 21. století právě tato ´náhodná podobnost´ mohla zajímat," domnívá se dramaturgyně v následujícím rozhovoru.

Kolik pro Haiti?

Herci Slováckého divadla odehráli v úterý 9. února mimořádné představení komedie Rychlé šípy. Výtěžek poputuje na účet humanitární organizace Lékaři bez hranic, která zajišťuje nezbytnou pomoc v oblastech postižených katastrofálním zemětřesením. Obyvatelům Haiti nakonec pomůže částka 88.595 korun. „Všem moc děkujeme, vážíme si vaší pomoci, je vidět, že ve Slováckém divadle myslíte na lidi," poděkovala ansámblu i divákům Lucia Ďuricová z Lékařů bez hranic, která spolu s kolegy představení osobně přijela navštívit. Divadelníci slibují, že budou v podobných aktivitách pokračovat i nadále.

Stránky