Březen 2010

Režisér promluví o Bambilandu v Českém rozhlasu

Ve Slováckém divadle pomalu vrcholí přípravy inscenace hry Bambiland rakouské spisovatelky a dramatičky Elfriedy Jelinek. Pustit se do jejího díla chce velkou odvahu. „Nevím o jiném divadle, kde by se dal Bambiland hrát," tvrdí režisér Jiří Honzírek. „Jedině ve Slováckém divadle jsou vynikající herci a zároveň také vstřícné a vnímavé publikum," říká režisér ke hře, jež bude v České republice uvedena vůbec poprvé.

Carmen naposledy

Složitost lidských vztahů, nečekanost vzplanutí jeho k ní a jí k němu, zvláště, když každý pochází z naprosto různého prostředí, různých civilizačních zvyklostí. Ale to něco, co je k sobě táhne je tak silné! Co na tom, že není naděje na šťastný konec? Když je v hlavě zmatek a v srdci mocná touha, člověk často nehledí nalevo ani napravo. Možná ke své škodě, možná kvůli alespoň krátkému prchavému okamžiku naplnění. O tom byla naše Carmen.

Zajímavosti ze zkoušení Bambilandu

Spisovatelka a dramatička Elfriede Jelinek poskytuje informace o sobě jen velmi velmi zřídka. Po dlouhých letech vyšel v českém tisku, konkrétně v Magazínu Víkend, pravidelné sobotní příloze deníku MF Dnes, 20. února tohoto roku obsáhlý rozhovor s ní. Jeho načasování bylo pro nás velmi výhodné, protože právě v té době pod vedením režiséra Jiřího Honzírka začínali herci SD tuto autorku poznávat skrze její text hry Bambiland a z lecčeho byli velmi udivení.

Musí Květa Fialová do nemocnice? Divadlo vyvrací fámy

Slovácké divadlo má další hit. Vedle dnes už slavných komedií a muzikálů se mezi nedostatkové zboží okamžitě zařadila lednová novinka Harold a Maude s Květou Fialovou a Josefem Kubáníkem v titulních rolích. Zájem je takový, že divadlo nestačí přidávat představení. Stačí půl hodiny a všechny vstupenky jsou vyprodané. A nejenom to. Jako pokaždé v takových situacích mezi lidmi vzniká spousta dohadů a šíří se "zaručené" zprávy. Jak to tedy opravdu je?

Otázka pro režiséra Bambilandu Jiřího Honzírka

Jiná než náročná (a kontroverzní) díla Elfriede Jelinek, rakouská nositelka Nobelovy ceny za literaturu za rok 2004, nepíše. V odůvodnění tohoto ocenění tehdy stálo „za hudební vliv hlasů a protihlasů v románech a dramatech, pomocí kterého jedinečným způsobem odkrývá absurditu a nutkavou sílu společenských klišé". Žijeme-li ve stejném světě jako autorka, pak je to takový, v němž před obrazovkami očekáváme v přímém přenosu vojenský vzdušný nálet se stejnou nedočkavostí jako fotbalové utkání.

Co se děje, když onemocní herečka? Divadlo je na nohou

Snad každý zná ve svém okolí někoho, kdo právě tráví většinu času přinejmenším s kapesníkem u nosu, v horších případech s horečkou v posteli. Když se jedná třeba o pekaře, ulehne doma v peřinách, aby se mohl vypotit. Jeho práci zvládne kolega a na kvalitě rohlíků se to neprojeví. Co se však stane, když onemocní herec a vyprodané divadlo čeká, že ten večer vystoupí?

Recenze: Oběti promiskuitních celebrit

„Slovácké divadlo si i v rámci své divákům dost podbízivé tvorby drží už léta také polohu určenou náročnějšímu divákovi a spoluprací se známými českými režiséry. Posledním dílem této linie je pak inscenace Emillia Galotti," napsal v úvodu recenze Roman Sikora. Celou si ji můžete přečíst na tomto odkazu.

http://denikreferendum.cz/clanek/2404-obeti-promiskuitnich-celebrit

Hovory G: Jan Novák

Malá scéna Slováckého divadla bude v pořadu Hovory G po Milanu Lasicovi hostit dalšího velmi zajímavého hosta. Jan Gogola tentokrát vyzpovídá úspěšného spisovatele Jana Nováka. Stane se tak v úterý 27. dubna v 19.00 hodin.

Co si o Slováckém divadle myslí Mrchy?

Slovácké divadlo minulý týden navštívily Mrchy. Tedy přesněji řečeno čtyři dámy - herečky, které i s krimikomedií Mrchy aneb Řekni mi pravdu o své lásce obsadily jako hostující inscenace velké jeviště Slováckého divadla před týdnem o nedělním večeru. Zástupci týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM s nimi po představení strávili večer a dozvěděli se od nich zajímavé informace, z nichž některé vám i my zde můžeme poskytnout.

Martina Schlegelová: Mám ráda inscenace, které mají názor

Martina Schlegelová je velmi činorodá mladá žena, která se přes značný pracovní rozptyl věnuje i režii. Ve SD se představila v roce 2008 na Malé scéně inscenací Little Sister. Kromě toho, že vyučuje na DAMU a překládá anglické hry, je momentálně uměleckou šéfovou pražského Divadla Letí, které se zabývá uváděním výlučně současné české a světové dramatiky. Zde režírovala mj. inscenace Náš malý svět Garyho Mitchella, Holky Elky Radmily Adamové, Bazén (bez vody) Marka Ravenhilla, Zazděná / Mauerschau od Barbory Vaculové (spolurežie s Němkou Susanne Chrudina) a Terminus od Marka O'Roweho. V rámci projektu 8v8 koprodukovaného tímto divadlem a agenturou Dilia zde pravidelně vytváří scénické skicy současných dramatiků např. Maria von Mayenburga, Rolanda Schimmelpfenniga, Davida Gieselmanna aj. O tom, jaké to je, inscenovat ve SD více než dvěstě let starý text, jsme si povídaly krátce před premiérou Lessingovy Emilie Galotti.

Stránky