Červen 2010

Herci pobaví ve vysílání Českého rozhlasu

Už téměř čtvrt roku vysílá Český rozhlas Brno zábavný pořad herců Slováckého divadla Josefa Kubáníka a Davida Vaculíka o tom, co všechno se dá v divadle zažít. Herci si neberou servítky a neváhají si vystřelit z kolegů, ale třeba i ze svého ředitele. Ve čtvrtek ve vysílání Českého rozhlasu budou vyprávět, kde berou inspiraci a jakých se jim už dostalo reakcí.

Recenze na Očištění: Dušek obdělal Zelenkův záhon cibulovin

Budějovická česká premiéra Očištění Petra Zelenky, napsaného pro krakovský Teatr Stary, mne nepřesvědčila, že je to hra stejně silná jako Příběhy obyčejného šílenství, Teremin nebo filmy (scénáře či režie) Knoflíkáři, Samotáři, Rok ďábla a Karamazovi. Inscenace hradišťského Slováckého divadla naopak ano.

Recenzi J. P. Kříže na inscenaci hry Očištění uveřejnil deník Právo.

Slovácké divadlo mezi evropskou elitou

Lepší tečku by si divadelníci před prázdninami nemohli představit. Náročnou a úspěšnou sezónu završí účast na jednom z nejprestižnějších festivalů u nás. V Hradci Králové probíhá Festival evropských regionů a slovácký soubor mezi nejlepšími soubory z celé Evropy nebude chybět. V Klicperově divadle představí Cikány režiséra Pitínského.

Kamil Pulec: Někdo má práci a koníčka, já mám koníčky dva

Naše kroky často míří po dvou přímkách vzájemně k sobě kolmých. Já jdu od Mariánského náměstí průchodem směrem k řece Moravě, on z Rybáren přes Moravní most, podél restaurace Koruny. Protnou se právě na rohu budovy divadla. Dál je cesta společná a skončí až v divadelních útrobách. Přičemž nelze než projít zadním vchodem pro zaměstnance. Kdokoliv jiný by byl v mých očích jedním z chodců. Kamila však nejen, že nelze přehlédnout, kromě nezaměnitelného způsobu chůze vidím i muže, který má cíl a NĚKAM směřuje. Sám. Anebo ho vidíte chodit městem s jeho dcerkou. Dnes už není tak malá, a tak už nejsou velkým otcem chránícím malé děvčátko, čím dál víc připomínají partnery-parťáky. Tím je však o Kamilovi řečeno jen velmi málo. O mnoho víc nepřinese ani tento rozhovor. Některé věci jsou prostě na dlouho a nedají se sdělit jen tak a nejsou jednoduché. Ale aspoň něco jsme stihli...

Rozhovor vyšel v kratší podobě v červnovém Měsíčním letáku SD.

Dvě otázky pro dva režiséry dvou červnových novinek

Před divadelními prázdninami jsme zapnuli na plné obrátky! Dva inscenační týmy a dvě skupiny herců SD po náročné sezóně dovedly k premiérám dva nové tituly - nejdříve Penzion pro svobodné pány, později Očištění. Ještě před premiérou jedné i druhé inscenace odpověděli pro červnový Měsíční leták SD oba režiséři na jednoduchou otázku...

Tomáš Šulaj: V reality show se nehraje. Tam je každý sám za sebe

Poslední premiéře sezony patřil sobotní večer ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Autorem novinky Očištění je uznávaný dramatik a filmový a divadelní režisér Petr Zelenka, který je podepsán například pod Příběhy obyčejného šílenství, režie se zhostil Zdeněk Dušek. Do hlavní role byl obsazen Tomáš Šulaj. „Řekl bych, že jde o černou komedii," myslí si herec.
Rozhovor uveřejnila MF DNES 19. června.

Recenze: Ve Slováckém divadle lechtá bránice Penzión

Hradiště má zase jednou komedii jako lusk. Ve Slováckém divadle samozřejmě žádná vzácnost... Principál Igor Stránský měl už dlouho spadeno na Penzión pro svobodné pány Seana O‘Caseho, který k nám jedinečně přenesl Jiří Krejčík s Josefem Abrhámem, Ivou Janžurovou a Jiřím Hrzánem na jevišti i ve filmu. Krejčík není jen postrachem hereček, které podle Stelou Zázvorkovou potvrzené legendy na place i fackoval, ale i režisérů. Peskuje je za každý pokus jeho Penzión prznit. Užili si Deák v Hradci, Krejčí v Ostravě, a samozřejmě Stránský v povodňové zóně.

Recenzi J. P. Kříže uveřejnil deník Právo.

Pitínského Cikáni naposledy

Vždycky, když režisér J. A. Pitínský ve Slováckém divadle nastuduje novou inscenaci, vyvolá to mezi diváky vášně. Jedna část přísahá, že do divadla už nepřijde, druhá aplauduje ve stoje a přichází se podívat i několikrát po sobě. Nejinak tomu bylo i po loňské premiéře inscenace hry Cikáni. V pátek budou uvedeni v Uherském Hradišti naposledy.

Tomáš Šulaj: Nelíbí se mi, že televize těží z cizího neštěstí

Herec Slováckého divadla Tomáš Šulaj je sázkou na jistotu. Diváky baví v hlavních rolích muzikálů Donaha!, ze kterou získal cenu Thálie, i Adéla ještě nevečeřela. S přehledem ale dokáže zahrát i vážnější polohy. Nyní jej čeká další velká postava. Režisér Zdeněk Dušek jej obsadil do hlavní role Michala ve velmi očekávaném příběhu s názvem Očištění. Slovácké divadlo uvede tuto černou komedii ze současnosti v sobotu 19. června.

„Rozumím si s každým, kdo se nefláká,“ říká režisér před premiérou

„Je to vynikající psycholog, který přesně ví, jak jednat s herci a jak strhnout diváky," říkají o Zdeňku Duškovi herci a přiznávají, že se na něj vždycky těší. Nyní se s ním setkávají opět a režisér dokazuje, že je skutečně mistrem svého oboru. Smutná komedie Očištění, která bude mít v sobotu premiéru, nabízí situace, jež budou diváky přivádět k úžasu, ale také spoustu komediálních scén - režisér Dušek všechny zvládá s klidem a jasnou představou, jak oslovit diváky. „Očištění je skutečně dobře napsané," říká několik dnů před prvním uvedením ve Slováckém divadle.

Stránky