Říjen 2010

Tenor na roztrhání dnes dozpívá

Komedie Tenor na roztrhání, kterou ve Slováckém divadle uváděli od ledna loňského roku v režii Roberta Bellana, skončí. Proč? „Přibývají nám nové komedie, ale ty starší diváci pořád chtějí vidět. Není však v našich silách, abychom všechny hráli, a proto se s některými musíme rozloučit," vysvětluje Josef Kubáník a dokazuje to nedávnou premiérou komedie Bůh masakru. Jen pár dnů po prvním uvedení je o ni takový zájem, že v listopadu se bude hrát hned devětkrát a drtivá většina vstupenek je beznadějně vyprodaná.

Proč mají diváci předplatné? Slovácký deník se ptal přímo jich

Hudební klenot Vojna, česká klasika Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert, slavný Dům bernardy Alby, novinka Denní dům, noční dům, karetní komedie Hráči a hororová komedie 39 stupňů - to je nabídka předplatného do Slováckého divadla na rok 2009. Divadelníci se chlubí velkým diváckým zájmem. Slovácký deník zajímalo, co si o nabídce myslí diváci a proč si předplatné vlastně pořizují. Ptali jsme se přímo u divadla.

O hlavních představitelích jsem měl jasno od začátku, říká Igor Stránský

Několik dní před premiérou oslovila redaktorka MF Dnes Jana Máčalová režiséra naší nové komedie Igora Stránského a vznikl následující rozhovor... (Reprízu Boha masakru máme na programu i dnes v 19.00 hodin.)

V Uherském Hradišti se schyluje k další premiéře. Hru Bůh masakru napsala francouzská dramatička Yasmina Reza a vystupují v ní dvě manželské dvojice, které řeší rvačku svých synů, i když téma není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. S pouhými čtyřmi herci inscenaci nastudoval režisér a zároveň ředitel Slováckého divadla Igor Stránský. Zajímavostí je, že premiéra je na programu až v pondělí, přesto měli někteří diváci možnost vidět tuto konverzační komedii již dříve - divadlo ji uvedlo coby náhradní inscenaci kvůli zdravotní indispozici jednoho z herců.

Na divadle mě nejvíc baví stvoření vlastního světa, neopakovatelná atmosféra a možnost vyjádřit svůj názor, svěřuje se výtvarník Marek Cpin

V dnešním rozhovoru vám představíme jevištního výtvarníka, s jehož prací jste se ve Slováckém divadle před časem mohli setkat v inscenaci Molièrovy hry Lékařem proti své vůli či Suchého Kytice, ale také prostřednictvím hostujícího představení ostravského Divadla Petra Bezruče - slavné inscenace Evžen Oněgin, k níž vytvořil výpravu. Hned po absolutoriu scénografie na brněnské JAMU začal pracovat v divadlech téměř po celé republice a přes své mládí má dnes na kontě kolem šedesáti divadelních inscenací. Jeho výpravy se vyznačují důslednou stylizací, která však není samoúčelná, ale přináší další a pro diváka nečekaný rozměr. Dobré divadlo chápe jako celek, v němž žádná složka nemůže fungovat na úkor druhé, ale vše do sebe musí výrazově zapadnout. Proto je pro něho tvůrčí i osobnostní „potkání se" s režisérem klíčové. Před prázdninami měla ve Slováckém divadle premiéru Zelenkova hra Očištění - výprava k této inscenaci se stala jeho třetím pohostinským počinem u nás. Právě dnes Očištění hrajeme od 18.00 hodin.

Rozhovor byl poprvé otištěn v říjnovém vydání našeho Měsíčního letáku.

Antirecenze - pro zázrak diváka! (Josef Kubáník a Květa Fialová v inscenaci Harold a Maude)

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti bylo založeno, obdobně jako řada dalších scén, krátce po 2. světové válce. Prošlo tudy množství skvělých herců a hereček, například i výrazná Eva Navrátilová, působící dnes v Chebu. A právě ona je pamětnicí uměleckého rozkvětu hradišťského divadla od prahu sedmdesátých let, kdy zde tvořil z Brna vyhnaný špičkový režisér pan docent Miloš Hynšt. Stopy tohoto setkání jsou na jejím herectví, myslím, patrné... Nesledovala jsem Slovácké divadlo pravidelně, ale přece jenom tu nebo tam od šedesátých let, a jsem ráda, že o sobě stále dává i v celostátním měřítku slyšet. Hovoří se o něm už několik let jako o divadle se zázračnou vnitřní atmosférou a velkým diváckým zázemím. Přesvědčila jsem se o tom tento měsíc při představení Higginsovy hry Harold a Maude s Josefem Kubáníkem a hostující Květou Fialovou v titulních rolích.
-
Text dramaturgyně Lidmily Kravákové uveřejnil Zpravodaj chebska a sokolovska.

Divadlo i diváci se stanou horolezci

Před tři čtvrtě rokem měla ve Slováckém divadle premiéru hra Harold a Maude s Květou Fialovou a mnozí diváci ji dodnes kvůli velkému zájmu neviděli. Jiní budou chtít brzy zhlédnout připravovaný muzikál Cikáni jdou do nebe nebo komedii Bůh masakru. Jde to vyřešit? Stačí mít předplatné a žádný z titulů divákům neunikne.

Bůh masakru je výborně napsaná hra, myslí si Monika Horká

Nová komedie Slováckého divadla v Uherském Hradišti Bůh masakru od francouzské dramatičky Yasminy Rezy nemá sice možná příliš povzbudivý název, diváci se však při ní určitě nasmějí. Velkou zásluhu na tom má i představitelka jedné ze čtyř rolí Monika Horká. Její Aneta je maminkou pěkného kvítka a manželkou Alana v podání Kamila Pulce.
V rozhovoru Jany Máčalové pro MF Dnes se dočtete jaké byly přípravy inscenace, jestli se Monika jako dítě prala i v čem je podle ní dnešní mládež jiná...

Igor Stránský před premiérou: Nesmíte humor vyrábět!

„Když jsem loni objevil komedii Bůh masakru, hned jsem věděl, že ji chci nastudovat i s našimi herci a nabídnout ji divákům Slováckého divadla," řekl několikrát režisér Igor Stránský na adresu komedie, která ve světě patří k tomu nejlepšímu. Pro uherskohradišťskou scénu je tak ctí, že příběh dvou manželských párů řešících obyčejnou klukovinu, která se zvrtne v divokou hádku, může jako jedna z prvních v Česku nabídnout i uherskohradišťskému publiku. V pondělí 25. října bude mít hra od 19.00 hodin premiéru na Malé scéně.

Kamil Pulec: Nejvíc se směju sám sobě

Na newyorské Broadwayi se jedná o třetí nejdéle uváděnou inscenaci tohoto desetiletí, v současnosti připravuje režisér Roman Polanski její filmovou adaptaci a nyní přichází i do Uherského Hradiště. Řeč je o nové komedii Bůh masakru, kterou se čtveřicí herců Irenou Vackovou, Josefem Kubáníkem, Monikou Horkou a Kamilem Pulcem nastudoval režisér Igor Stránský. „Myslím, že každý člověk na světě se v podobné situaci jako postavy na jevišti v této hře již ocitl. Diváci se poznávají. A to je na Bohu masakru asi to nejkrásnější," říká poslední ze jmenovaných herců v následujícím rozhovoru.

Nová komedie? To bude masakr!

Poslední dny zbývají do chvíle, kdy diváci Slováckého divadla uvidí novou komedii francouzské dramatičky Yasminy Rezy Bůh masakru. S herci ji připravuje režisér Igor Stránský a slibuje komediální koncert čtyř osobností - Ireny Vackové, Moniky Horké, Kamila Pulce a Josefa Kubáníka.
O čem novinka je? Všechno začíná idylicky. Dva manželské páry se sejdou, aby vyřešily klukovinu svých synů...

Jaký byl online rozhovor s Monikou Horkou?

Monika Horká je jednou ze čtveřice herců, vytvářejících v novince Bůh masakru hlavní roli. Podle předpremiérových ohlasů se diváci mohou těšit na herecký koncert. Redakce serveru Scéna.cz se rozhodla, že s Monikou uspořádá online rozhovor. Jak na vaše otázky oblíbená herečka minulý týden odpovídala? Podívejte se zde.
http://www.scena.cz/index.php?d=3&page=nethovory&id_n=586&s_rok=2010&s_mesic=10

Stránky