Prosinec 2010

Jednadvacátý Silvestr ve Slováckém divadle bude plný recese

Už dvacátý první rok patří k nejatraktivnějším a tedy i k nejrychleji vyprodaným titulům, během nějž je dovoleno téměř všechno a herci tohoto privilegia patřičně využívají. Řeč je o silvestrovském představení Slováckého divadla. Letos volba padla na muzikálovou komedii Adéla ještě nevečeřela a divadelníci slibují, že publikum se ani chvíli nebude nudit.

Ředitel Slováckého divadla: Vrchol je na dosah!

Principál uherskohradišťské scény Igor Stránský má za sebou velmi úspěšný rok. Režíroval hit Harold a Maude, na svět přivedl také komedii Bůh masakru a hlavně dalších dvanáct měsíců stál v čele souboru, o němž odborníci i laikové říkají, že patří k nejlepším u nás. Co podle něj za úspěchy stojí a co pro diváky připravuje na další rok?

Tomáš Šulaj: Nejkrásnější pohádka? Vlastní fantazie

Tomáš Šulaj a Pavel Majkus provázejí od neděle 26. prosince děti a jejich rodiče a prarodiče novou pohádkou Pinocchio režisérky Zoji Mikotové. Navíc, jak v následujícím rozhovoru tvrdí prvně jmenovaný, pomáhají jim v tom krásné loutky. „Myslím, že něco takového jsme ve Slováckém divadle ještě neměli,“ zve diváky do hlediště Tomáš Šulaj.

Zoja Mikotová: Pohádka jako brána do krásné literatury

Pro tvorbu tradičně na Štěpána uváděné nové pohádky pro děti se Slovácké divadlo již dlouho snažilo získat k režijní spolupráci charismatickou dámu s neuvěřitelným jemnocitem, empatií a porozuměním křehké dětské duši Zoju Mikotovou. Přes její tvůrčí i pedagogické vytížení se to konečně podařilo. Ode dneška uvádíme v české premiéře její dramatizaci nesmrtelného příběhu Carla Collodiho Pinocchio. V mnoha rolích v ní po boku krásných loutek uvidíte herce Tomáše Šulaje a Pavla Majkuse.

Rozhovor Ivy Šulajové si můžete přečíst i v lednovém Měsíčním letáku SD.

Na co jste se ptali ředitele Igora Stránského a jak odpovídal?

Jak se principál uherskohradišťské scény udržuje v kondici? Co doporučuje divákům, kteří se rozmýšlejí pořídit si předplatné? Jak slaví Vánoce? A proč byl pro něj fotbalový zápas se zlínským divadlem nejhorší zážitek? I na to a spoustu dalšího odpovídal v online rozhovoru, který s ním uspořádala redakce Slováckého Deníku. Přečtěte si jej zde: http://slovacky.denik.cz/online_rozhovory/igor-stransky-131210.html

Zoja Mikotová: Děti mají malé nosy a jsou velké osobnosti

Režisérka Zoja Mikotová je velkou divadelní osobností. Pracuje s divadly po celé Evropě a vždycky dokáže vyvolat údiv z velkých divadelních obrazů. Její pohádky jsou křehké, moudré, vzácné jako ona sama. Nejmenší diváci Slováckého divadla se mohou radovat. Druhý svátek vánoční bude mít premiéru pohádka Pinocchio. Režisérka Mikotová na ní spolupracuje s herci Tomášem Šulajem a Pavlem Majkusem. „S herci se znám a jsem moc ráda, že mohu pracovat právě s nimi,“ říká v následujícím rozhovoru.

Na DVD Harold a Maude čeká diváky i unikátní pohled do zákulisí

Herečka Květa Fialová ve své divadelní šatně těsně před představením. Poté si se svým hereckým kolegou Josefem Kubáníkem opakují texty závěrečné scény. Jiní herci si kontrolují rekvizity a netrpělivě čekají na své výstupy – to jsou jen některé z velmi atraktivních záběrů, které obsahuje DVD Harold a Maude. Slovácké divadlo je nabízí zdarma.

Stránky