Leden 2011

Dostane Monika Horká cenu? Rozhodne se v neděli

„Náš syn udělal dobře, že toho vašeho praštil,“ vykřikne Monika Horká a divadlo se otřásá salvou smíchu. V zápětí následuje další věta a ke smíchu se přidává i potlesk. I tak to vypadá, když se ve Slováckém divadle hraje komedie Bůh masakru. Zmiňovaná herečka vytvořila postavu Anety tak dokonale, že byla nominovaná na prestižní cenu festivalu České divadlo. V neděli se ukáže, jestli cenu do Hradiště z Prahy přiveze.

O modrých květech ztrát dějinných iluzí

Poklona až k zemi Slováckému divadlu, ve kterém si dramaturgyně Iva Šulajová s režisérem Jakubem Macečkem troufli na Modré květy Raymonda Queneaua vystřeleného do vesmírných sfér ze surrealistické družiny André Bretona. U nás francouzského experimentátora známe trestuhodně pořád jen podle Louisem Mallem (Výtah na popraviště, Milenci, Soukromý život, Viva Maria, Atlantic City) zfilmované a pro neodolatelnou prostořekost oblíbené Zazie v metru. Jenom fajnšmekři oceňují jeho Stylistická cvičení nebo Techniku románu.

Recenzi J. P. Kříže uveřejnil deník Právo 20. ledna.

Diváky přivítají Dalskabáty

Po více než čtvrtstoletí (1983) se do Uherského Hradiště vrací Drdova komediální pohádka Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Příběh o tom, kterak láska a slušnost nakonec zvítězí nad nástrahami pekelných mocností, od roku 1960, kdy byla poprvé hrána ve vinohradském divadle Vlastou Chramostovou, Jaroslavem Moučkou, Jiřím Sovákem, Zdeňkem Řehořem, Josefem Bláhou a dalšími významnými českými herci, neztratila na své aktuálnosti, byť tvůrci Slováckého divadla přistoupili i k uvážlivým škrtům v textu, které drama zbavují dobové ideologie a projasňují vztahy a motivace postav, aniž by ubližovaly původní jadrné hovorové češtině a pohádkové poetice.  

Hra o muži, který rezignoval na život

Slovácké divadlo si s první letošní premiérou opravdu pospíšilo. 15. ledna publikum v Uherském Hradišti poprvé vidělo hru na motivy stejnojmenného románu Raymonda Queneaua Modré květy, kterou se souborem nastudoval režisér Jakub Maceček. Diváky čekal snový příběh plný písniček, živá kapela, nevšední kostýmy a především skvělé herecké výkony. S představitelem hlavní role Martinem Vrtáčkem jsme si povídali například o tom, jak vidí svou postavu Cidrolina, nebo které sny se mu v životě splnily.

Rozhovor uveřejnila MF DNES 17. ledna.

Videoreportáž Televize Slovácko z Modrých květů

Podtitul naší nejnovější premiéry - inscenace Modré květy - zní "sen proti snu". Především o tom z různých stran mluví následující videoreportáž, kterou při jedné z generálek natočil tým Televize Slovácko. Že jsou Modré květy hodně barevné, uvidíte v reportáži sami. Zvuk kapely, hrající na jevišti živě, si z této nahrávky příliš neužijete. Ale snad vás kromě záběrů z jeviště slova režiséra Jakuba Macečka a představitele role Vévody d´Auge Josefa Kubáníka natolik navnadí, že si přijdete užít celé představení...

Modré květy v České televizi

Světová premiéra Modrých květů vyvolala vlnu zájmu. O Slovácké divadlo se zajímají divadelníci z celé republiky, ale také mnohá média. Česká televize o novince natočila reportáž a pouhou hodinu před premiérou byl hostem pořadu Kultura v regionech i režisér Jakub Maceček. Na pořad se můžete podívat zde, Modrým květům je věnováno vysílání od 10. minuty. http://www.ct24.cz/vysilani/10099403120-kultura-v-regionech/

„Co se zdá, to se splní,“ myslí si herečka Jitka Josková

Herečka Jitka Josková patří k nejoblíbenějším tvářím uherskohradišťského Slováckého divadla. Na svém kontě má celou řadu hlavních rolí, mnoho ocenění, natáčení filmu i televizních inscenací. Od soboty 15. ledna ji diváci mohou vidět v jedné z hlavních rolí komedie Modré květy. „S režisérem Jakubem Macečkem spolupracuji pravidelně a moc jsem se těšila i na tuto. Obdivuji jeho pohled na divadlo,“ říká úspěšná herečka.

Text uveřejnil Zlínský deník.

Novinky.cz o Haroldovi a Maude

V pátek diváky čeká další, už 43. repríza komedie Harold a Maude. Příběhu o přátelství osmdesátileté dámy a mladého muže si všiml i redaktor Práva Aleš Fuksa a za oběma protagonisty se do Slováckého divadla vypravil. Dozvěděl se spoustu zajímavých příhod, které zkoušení jedné z nejúspěšnějších inscenací loňského roku provázely. Text uveřejnily i Novinky.cz. Najdete jej na tomto odkazu: http://www.novinky.cz/zena/styl/220984-kveta-fialova-jestli-v-zivote-neco-nenavidim-je-to-sex-sport-a-politika.html

Předplatné až do února

Slovácké divadlo se rozhodlo prodloužit čas, během kterého nabízí předplatné na letošní rok. Diváci, kteří to doposud nestihli, mají šanci až do poloviny února. Uherskohradišťští divadelníci tak vyšli vstříc zájemcům, kteří se před koncem roku věnovali přípravě Vánoc a na permanentky zapomněli.

Stránky