Březen 2011

Irena Vacková: Čerta v těle má možná i náš ředitel

Česká divadelní klasika by neměla chybět na repertoáru žádného úspěšného divadla. V Hradišti takové je a i to je důvod, proč po osvědčeném příběhu dramaturgie sáhla. Už tuto sobotu budou mít tak diváci šanci vidět slavný příběh Jana Drdy Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert. Jednu z hlavních rolí vytvoří oblíbená herečka Irena Vacková. „Při zkoušení se pořádně vyřádíme, mám kolem sebe totiž hodně veselé kolegy“ říká několik dnů před ďábelskou komedií.

Thálie Květy Fialové? Výkřiky i přetečená vana

„Cena Thálie za rok 2010 byla udělena Květušce Fialové,“ oznámila v sobotu 26. března krátce po 21.00 hodině herečka Simona Postlerová a Národní divadlo vykřiklo. „Děkuji mému Haroldovi. Miluji ho.  Děkuji Slováckému divadlu, to je moje divadlo Národní,“ pronesla z prken naší první scény jednaosmdesátiletá herecká legenda. Co se v tu chvíli dělo v Uherském Hradišti?

Fialová Thálie pro Květu Fialovou!!!

Netrpělivě a s velkým očekáváním jsme v sobotu večer sledovali televizní obrazovku a na ní v pořadí již osmnácté předávání Cen Thálie. Přímého přenosu z pražského Národního divadla byli za Slovácké divadlo kromě nominované Květy Fialové účastni i ředitel a režisér komedie, v níž paní Květa ztvárnila roli, která jí vynesla nominaci na prestižní ocenění, Igor Stránský a její herecký kolega a kamarád Josef Kubáník. Oni pospolu přímo na místě a my pospolu prostřednictvím televizní obrazovky jsme mohli zajásat, když byla paní Květa vyzvána, aby převzala Cenu Thálie 2010 v oboru činohra za roli Maude v komedii Harold a Maude, kterou právě u nás na Slovácku hraje! „Pro mě je Slovácké divadlo moje soukromé národní divadlo… Děkuju, děkuju, děkuju a ještě stokrát děkuju Slováckému divadlu!“ Taková slova pronášela noblesní dáma a hraběnka českého divadla za mikrofonem a s fialovou Thálií v rukách. V příštích dnech se jistě k těmto významným okamžikům ještě vrátíme. Děkujeme i vám všem, kteří jste paní Květě i Slováckému divadlu drželi všechny své palce! Na této adrese si můžete o sobotním večeru v Národním přečíst článek Martina Nevyjela ze Slováckého deníku:
http://slovacky.denik.cz/kultura_region/thalii-ziskala-kveta-fialova-za-komedii-harold-a-m.html

Tomáš Šulaj na útěku před obrovským spiknutím

Herec Tomáš Šulaj prožívá mimořádně úspěšné období. Za roli Buči v úspěšném a věčně vyprodaném muzikálu Cikáni jdou do nebe byl nominován na cenu Thálie, objevuje se v televizním seriálu Znamení koně a jeho fanouškové mu teď mohou držet palce i v komedii 39 stupňů, kde prchá před nebezpečnými agenty. Co o novince řekl pár dnů před sobotní premiérou?

Věra Herajtová: „Moje cesta k divadlu byla přímá – zavinil to konkurz vypsaný v novinách.“

Věra Herajtová je výraznou osobností české divadelní režie, její působnost však zahrnuje více uměleckých oborů: začínala jako tanečnice (od klasiky přes step po moderní tanec), dálkově vystudovala operní zpěv na brněnské konzervatoři a věnovala se studiu choreografie u Pavla Šmoka na pražské HAMU. Do dnešního dne se podílela na téměř osmi desítkách divadelních inscenací.

Stránky