Duben 2012

Kdyby tisíc klarinetů pohledem redaktora Radka Bartoníčka

Muzikál Kdyby tisíc klarinetů nenavštívili jen televizní štáby, ale také několik píšících novinářů. Na jedné z posledních zkoušek byl přítomný i redaktor MF Dnes Radek Bartoníček. Kromě textu pro svoji domovskou redakci natočil několik rozhovorů a záběrů z přípravy muzikálu, jenž umístil na své stránky Slováckodnes. Chcete je vidět? Tady jsou. Všemu vévodí nadpis Slovácké divadlo má novou hru! Veleznámý muzikál Suchého se Šlitrem! 

Tři otázky pro Jitku Joskovou

Už jsou to téměř tři měsíce, kdy měla ve Slováckém divadle premiéru inscenace Kalibův zločin v režii J. A. Pitínského. Za tu dobu do Hradiště přijelo několik respektovaných kritiků, Česká televize o novince natočila obsáhlou reportáž a zajímají se o ni i největší české divadelní festivaly. Jak na práci vzpomíná představitelka jedné z hlavních rolí Jitka Josková?

Vzpomínka na pana Rostislava Plachetku

Je to už pár dní, co k nám do divadla přišla zpráva o úmrtí pana Rostislava Plachetky (v nedožitých 88 letech). Je to vždy smutné, když někdo odchází. Ale zůstávají-li pěkné vzpomínky, mohou smutnou chvíli odchodu projasnit něčím pěkným. A o ty v případě pana Rostislava Plachetky není nouze… Téměř celý svůj život prožil v Huštěnovicích, ale také velkou jeho část věnoval Slováckému divadlu. Ti, kdo ho znali, se shodují, že byl vzácným člověkem - přívětivý, trpělivý, usměvavý, slušný, spravedlivý, vstřícný, laskavý… Neodmítl nikomu pomoc, byl ze své funkce (provozně technického náměstka divadla v letech 1953 – 1987) vždy ochotný každého vyslechnout a jeho potřebu řešit, dokonce se i přimluvit u mocných té doby, přestože sám nebyl členem žádné politické strany.

Další herečka ze Slováckého v Ordinaci v růžové zahradě

Před nástupem na mateřskou dovolenou byla herečka Anna Pospíchalová oporou uherskohradišťského hereckého souboru. Ukazuje se, že ani po letech, kdy se věnovala svým dětem, na ni režiséři nezapomněli. A nejenom ti divadelní (v sobotu měl premiéru muzikál Kdyby tisíc klarinetů, v němž hraje populární zpěvačku Agátu). Ihned poté, co ohlásila návrat do Slováckého divadla, dostala nabídku z televize Nova, aby si zahrála v dalších dílech nejsledovanějšího seriálu u nás – Ordinace v růžové zahradě II.

Eva Pilarová: Netančím, jsem dřevo!

Spisovatel Josef Švorecký o ní prohlásil: „Bez jejího umění by cosi české kultuře scházelo“ a nazval ji, s odkazem na slavnou americkou zpěvačku Ellu Fitzgeraldovou, Evou Fitz Pilarovou. Jazzová královna, jak se jí rovněž říká, patří k našim nejznámějším a nejobdivovanějším hvězdám. Při příležitosti blížící se premiéry muzikálu Kdyby tisíc klarinetů ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti nám poskytla rozhovor. „Když jsme natáčeli Kdyby tisíc klarinetů, měli jsme chuť do zpěvu, do hraní i do života,“ zavzpomínala na slavný film a prozradila také, proč nehraje v muzikálech a co obdivovala na Waldemarovi Matuškovi.

Pavlína Filipovská: Byla jsem herečkou i uklízečkou

Rozhovor s hvězdou Semaforu o tom, kdy pochopila, že je slavná i o tom, zda se její tatínek František potkal s Luisem de Funesem...
„To by žádné pražské divadlo nedokázalo vymyslet. A pokud by už na něco takového přišlo, rozhodně by to nezrealizovalo,“ usmívala se překvapeně nad lahví vína ze Slováckého divadla opatřeného divadelní etiketou a nápisem Rozverné klarinety zpěvačka a herečka Pavlína Filipovská. Právě ona hrála jednu z rolí i ve slavném filmu Kdyby tisíc klarinetů. Jeho divadelní podoba bude mít v uherskohradišťském divadle premiéru už tuto sobotu. „Když se tak na to víno dívám, říkám si, že asi musíte mít diváky hodně rádi, že pro ně něco takového vymýšlíte. To mi připomíná atmosféru v Semaforu.“

Igor Stránský: Manželka je lepší režisér než já

Ředitel a režisér Slováckého divadla Igor Stránský má právě plné ruce práce. Už tuto sobotu divákům představí muzikál Kdyby tisíc klarinetů. Přes každodenní přípravu si ale udělal čas na Deník a na rozhovor s Petrou Kučerovou. Chcete vědět, co jej vedlo k divadlu? Jak je možné, že dostal roli po Pavlu Landovském a co si myslí o hereckém souboru slovácké scény? Přečtěte si Manželka je lepší režisér než já

Stránky