Listopad 2012

Zdeněk Trčálek: Katastrofa visí ve vzduchu

Zítra a pozítří hrajeme pro předplatitelské skupiny C a F naši zatím poslední inscenaci - Válka s mloky. Podle prvních ohlasů je takové zakončení letošního roku (v režii Dodo Gombára) skutečně velkolepé. Jednu z hlavních rolí hraje Zdeněk Trčálek. Ten vystoupí v hlavní roli (jako taxikář John Brown) i dnes, a to v komedii 1+2=6 (Jeden a dvě je šest). Přečtěte si rozhovor s ním...

Jsou vysoké školy skutečně svobodné?

Naši inscenaci nazkoušenou pro prostor Malé scény (pojatý navíc netradičně, tak jak se ke komornímu divadelnímu tvaru hodí) viděl i recenzent a glosátor divadelního dění J. P. Kříž. O patro výše nad samotným sálem v pokoji pro hosty i přespal do druhého dne (než se vydal na cestu domů či o dům, resp. o divadlo dál). Nelenil a ještě v onom pokoji spřádal své řádky o Oleanně. A sem tam i vyšel na chodbu a ptal se kolem bydlících herců, v té chvíli chodbou procházejících, na detaily, které mu pomohly v utřídění si myšlenek, ale třeba i na to, kam se dá v Uherském Hradišti vyrazit na dobrý oběd. To samozřejmě součástí jeho glosy není. I tak si ji dnes přečtěte...

Rozhovor: Po Jitce Joskové lezla tarantule

Stává se již téměř pravidelnou realitou, že se tváře uherskohradišťských herců a hereček objevují na televizní obrazovce. Ať již jde o Tomáše Šulaje a jeho mnoho podob mající a několikaleté účinkování v pořadech pro mládež Vzduchoplavec Kráčmera a Dobrodružství z půdy, či účinkování mnohých dalších (J. Kubáníka, M. Vrtáčka, V. Doskočila, I. Stránského, A. Kynclové, P. Hromádky, P. Čagánka, P. Majkuse, T. Novotné, aj.) v seriálech Ulice, Ordinace v růžové zahradě, Obchoďák, Vyprávěj, Četnické humoresky, Podle práva, Gympl, ... A stále přibývají další. Mnozí mají navíc i zkušenosti filmové. Jitka Josková například s filmem Lištičky (Little Foxes) - nedávno jej vysílala Česká televize. A možná jste si Jitky všimli i v seriálu tajemných příběhů s názvem Okno do hřbitova, kde si oblíbená uherskohradišťská osobnost zahrála postavu začínající zpěvačky. Nebylo to ale jen tak. Vykračovala si po ní totiž tarantule. Jak se taková věc natáčí? Nahlédli jsme do zákulisí.

Představujeme tituly pro rok 2013 - dnes Dobře placená procházka

Známým semaforským titulem Dobře placená procházka chceme v roce 2013 navázat na jiný semaforský hit - od letošního dubna na našem jevišti uváděný muzikál Kdyby tisíc klarinetů. Podobně jako v "Klarinetech" i v "Procházce" počítáme s živou kapelou na jevišti. Snad stojí za podotknutí, že různá hudební tělesa pod vedením Josefa Fojty vtiskla nezapomenutelný ráz našim představením již v minulosti - Našim furiantům a Modrým květům. S podobnou praxí chceme počítat i do budoucna.

Zájem o předplatné opět překvapuje

Od dnešního dne vám budeme na těchto stránkách přinášet informace o průběžném počtu předplatitelů Slováckého divadla pro rok 2013. Již teď víme, že číslo uváděné v "horkém linku" není ani zdaleka odpovídající skutečné situaci, protože v programovém oddělení leží stovky (a možná i více) zatím nevyřízených žádostí. Je to dáno i přechodem na on-line rezervaci vstupenek od ledna 2013, protože díky změnám v systému několik dní nebylo možné nové předplatitele evidovat elektronicky. Číslo v horkém linku odpovídá počtu již zpracovaných žádostí. Stále také přijímáme žádosti nové na adrese predplatne@slovackedivadlo.cz nebo na telefonu 572 554 455.

"Mloci" na webu České televize

Na webu České televize vyšel v den premiéry text přibližující naši novou premiéru inscenace Válka s mloky. Nabízíme vám jej. I jako připomínku, že právě dnes "Mloky" hrajeme. Protože je ještě poměrně krátce po premiéře, současné reprízy jsou vyhrazeny především předplatitelům. Volných míst příliš nezbývá (nějaká však přece jen jsou). To na Malé scéně, kde dnes také hrajeme (inscenaci Oleanna od 18.00 hodin), je naděje dostat se do sálu větší - tímto vás zveme i tam...
V závěru textu, na nějž se dostanete po kliknutí na Mloci v nás a po nás potopa, je řeč o první repríze. Ta je už dávno za námi, příští "Mloky" hrajeme v sobotu 24.11. pro skupinu A (na Malé scéně současně i Oleanna) a pak v sobotu a v neděli 1. a 2.12. pro skupiny C a F.

Co prozradil Tomáš Šulaj?

„Bylo to moc příjemné povídání,“ usmíval se Tomáš Šulaj poté, co odcházel z redakce Slováckého Deníku, kde absolvoval hodinový online rozhovor. Na co se jej diváci ptali? Padaly otázky na předplatné, na domácího mazlíčka, ale i na to, jestli by přijal nabídku do pražského Národního divadla... Celý rozhovor si můžete přečíst zde:
http://slovacky.denik.cz/online-rozhovor/on-line-s-hercem-slovackeho-divadla-tomasem-sulajem-20121105.html

Začali jsme zkoušet dvě nové inscenace

Včera a dnes jsme začali zkoušet dvě nové inscenace – pohádku Jak neuvařit hlavu naměkko a první titul připravovaný pro rok 2013: Cybercomics. V obou případech jsou předlohou prózy velmi známých autorů. Když se řekne jméno Miloš Macourek, i nepříliš informovanému člověku vytanou v mysli seriály pro mládež Arabela, Létající Čestmír, Mach a Šebestová a další. Nebo například oblíbené crazy komedie Kdo chce zabít Jessii?, Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Pane, vy jste vdova. Egon Bondy je jméno také velmi dobře známé. Více o něm a díle Cybercomics čtěte v článku Představujeme tituly pro rok 2013 - dnes Cybercomics. A jak vypadá taková zahajovací zkouška?

„Divadlo mi připomíná kostel“ – Rozhovor s režisérem Dodo Gombárem k dnešní premiéře Války s mloky

Režisér Dodo Gombár a dramaturg Libor Vodička spolu vytvořili pro Slovácké divadlo dramatizaci románu Karla Čapka Válka s mloky. Ještě v čase příprav nové inscenace jeden z jejich rozhovorů L. Vodička zaznamenal. Berte jej jako příspěvek k dnešní slavnostní premiéře...

Stránky