Únor 2016

Březnový Zpravodaj města Uherské Hradiště nabídne rozhovor s Vladimírem Doskočilem

Po jedné z nedávných repríz inscenace Táta, ve které hlavní roli ztvárňuje Vladimír Doskočil, vznikl v divadelním baru právě s ním velmi hezký rozhovor pro březnové vydání Zpravodaje města Uherské Hradiště.
Otázky pokládala Markéta Macháčková. Čtenář se dozví, co pro Vladimíra Doskočila znamená role Andrého ve zmiňované hře, jak vnímá své rodné město i proč není panelákový typ.

Zpravodaj bude v prodeji na obvyklých místech (například v Městském informačním centru) od 1. března.

Vstupenky na některou z dalších repríz Táty si můžete zajistit ZDE...

Cena facky v pondělí zamíří na festival do Pardubic

Už téměř dva roky patří inscenace Slováckého divadla Cena facky anebo Gottwaldovy boty k tomu nejlepšímu, co je u nás na divadelních prknech k vidění. A nejde jen o to, že byla oceněná v mnoha anketách, viděly ji známé osobnosti (včetně ministra kultury) a při závěrečném potlesku mnoho diváků aplauduje ve stoje. Příběhy dvou slováckých rodin z pera Karla Steigerwalda v režii Břetislava Rychlíka sklízí vavříny i na nejprestižnějších festivalech. V pondělí vyráží na další - na 16. Grand festival smíchu do Pardubic.

Rychlé šípy odhalí fotky hereckého souboru v životní velikosti

Chcete se vyfotit s hercem Zdeňkem Trčálkem, Irenou Vackovou a dalšími herci, ale nemáte odvahu navštívit je v zákulisí? Nebo byste rádi zjistili, jak vysoký je Petr Čagánek, či jestli platí, že nejmenší z pánského souboru je David Vaculík? I to jsme možná měli na zřeteli, když jsme připravovali unikátní sérii portrétů našeho hereckého souboru. Dvaadvacet snímků v životní velikosti bude odhaleno už tento pátek po další repríze nejúspěšnější komedie Slováckého divadla Rychlé šípy.

Tomáš Šulaj opět v nominaci na Cenu Thálie!

Tomáš Šulaj byl nominován v kategorii činohra na nejprestižnější divadelní cenu - Cenu Thálie 2015 za mimořádný jevištní výkon. A to za roli Jury Barana v inscenaci Je třeba zabít Sekala, kterou nastudoval pod režijním dohledem Martina Františáka v Národním divadle Brno. Premiéra proběhla na začátku října. Už jen ten trailer k představení stojí za to!

Místo Zátiší s Datlem Kniha o hřbitově

Po Zlatém drakovi, Bez roucha a chystaném Nepříteli lidu se předplatitelé Slováckého divadla měli těšit také na hru Zátiší s datlem. Režisér plánované inscenace Jakub Maceček a ředitel divadla Michal Zetel se ale rozhodli, že tento titul raději nebudeme z etických důvodů uvádět. „Hra Zátiší s Datlem je o teroristech, ale po tom, co se stalo v Paříži, by to nebylo vhodné,“ prozrazuje ředitel Zetel.
A tak nakonec v dubnu jako druhou premiéru měsíce divákům představíme dramatizaci současného slovenského knižního bestselleru s názvem Kniha o hřbitově.

Slovácké divadlo pořádá koncert finalisty SuperStar Štěpána Urbana

“Jsme první!” tak zní slogan Slováckého divadla na rok 2016 a den co den se stává skutečností. Na začátku týdne jsme oznámili, že budeme jako první zapsáni do České knihy rekordů a nyní jsme se rozhodli, že opět jako jedni z prvních uspořádáme koncert finalisty SuperStar Štěpána Urbana. Ten má ke Slováckému divadlu velmi blízko, na jeho prknech hraje v komedii Sám na dva šéfy a několikrát oblíbenou uherskohradišťskou scénu zmínil i v přímých televizních přenosech. “Koncert proběhne 17. dubna a moc se na něj těším,” potvrdil sympatický student velehradského gymnázia s tím, že zahraje za doprovodu kapely a publiku představí i několik hostů.

Česká televize natočí Cenu facky!

Česká televize připravuje unikátní projekt, ve kterém zaznamená nejlepší divadelní inscenace jednotlivých krajů Česka. Zlínský kraj bude reprezentovat naše divadlo!
A to s pozoruhodnou a velmi oceňovanou groteskou Cena facky aneb Gottwaldovy boty.

Inscenace hry Karla Steigerwalda vznikla na základě jímavých povídek spisovatele Josefa Holcmana. Děj je situován přímo do Uherského Hradiště, kde se ještě nevyrovnali se špatným svědomím v podobě uherskohradišťské věznice. Na osudech dvou rodin, jedné katolické a druhé komunistické pak režisér Břetislav Rychlík rozehrává místy vtipnou, jindy jímavou, ale také krutou podívanou...

Slovácké divadlo bude zapsáno do České knihy rekordů!

Od začátku října usilujeme o zápis do České knihy rekordů. Dojde k němu tenkrát, když: “Potřetí v řadě získáme osm tisíc předplatitelů, což je nejvíc mezi činoherními divadly u nás,” prohlásil na galavečeru k sedmdesátinám divadla ředitel Michal Zetel. Nyní už je jasno - rekord bude zapsaný, i když se v cestě objevily překážky...

Zahájili jsme zkoušení Nepřítele lidu

Minulý týden se část hereckého souboru pustila do seznamování se s Nepřítelem lidu norského básníka a dramatika Henrika Ibsena. Hru, která mimo jiné pojednává o pravdě, nahlížení na pravdu a o manipulaci s davem, režíruje Zdeněk Dušek, který pro slovácké publikum už připravil několik úspěšných titulů, např. Svačinku generálů, Skleněný zvěřinec a Nájemníky. Do inscenačního týmu dále patří dramaturgyně Iva Šulajová, hudební skladatel Martin Štědroň, scénograf Milan Popelka a Sylva Zimula Hanáková, která pro toto společenské drama připravuje kostýmy.
V hlavních rolích čekejte Tomáše Šulaje, Pavla Hromádku, Kamilu Zetelovou, Jiřího Hejcmana a Davida VaculíkaPremiéra proběhne druhou dubnovou sobotu - 9. dubna od 19h.

Fotogalerie ze zahajovací zkoušky ZDE...

Nová tvář Slováckého divadla

Dnes hrajeme pro školou povinné představení Sám na dva šéfy. Už nějaký čas je v této komedii k vidění posila souboru Petra Staňková. Po Jitce Hlaváčové, kterou již brzo čeká narození prvního potomka, převzala roli Pavlíny Clinchové.
Kromě toho tato neustále pozitivně naladěná vichřice po Jitce zdědila i role ve hrách Rychlé šípy a Nájemníci. Od minulého týdne pak jako inspicientka Poppy Norton-Taylorová předvádí svůj komediální talent v novince Bez roucha...
Jestli se o někom v divadle dá říct, že je to vichřice, tak právě o Petře Staňkové.
"Petra je přírodní úkaz. Vždycky vběhne na zkoušky, na všechny se směje, některé dokonce objímá a i kdybychom měli sebešpatnější náladu, s ní se všechno mění,” říká při vyslovení jména nové kolegyně David Vaculík. “Někdy ani nemůžeme zkoušet, jak se smějeme, co Petra při práci předvádí,” dodává herec.

Stránky