Únor 2018

Tomáš Šulaj: V Platonovovi se hodně nadřu

Tomáš Šulaj získal minulý víkend cenu odborné poroty Největší z pierotů za svůj výkon v roli vesnického učitele Michaila Vasiljeviče Platonova v inscenaci Platonov – Ztratil Hospodin trpělivost? režiséra Břetislava Rychlíka. Jak herce baví tato náročná role a co jej v nejbližší době čeká v divadle, prozradil v následujícím rozhovoru. 

FOTOGALERIE: Zahajovací zkouška KDY bude po válce

Autentickou koláž KDY bude po válce, která vstoupí na uherskohradišťské jeviště na konci dubna ve světové premiéře a přiblíží příběhy žen a dětí za první světové války, připravuje ve Slováckém divadle režisérka Zoja Mikotová. "O tématu první světové války jsem věděla a přemýšlela docela dlouho," řekla režisérka, která se do Slováckého divadla vrací už popáté.  "Chceme, aby téma hry zůstalo vážné, ale ne jenom děsivé. Aby bylo i citové a diváka se dotklo," dodala. Jak to vypadalo na zahajovací zkoušce se podívejte ve fotogalerii Marka Malůška zde.

Platonov a ti druzí

Na začátku prosince loňského roku proběhl druhý ročník společné divadelní přehlídky Slováckého divadla a Městského divadla Zlín "Zaráz", jejímž cílem je nabídnout především odborníkům - kritikům a recenzentům - to nejlepší z repertoáru obou divadel. Slovácké divadlo v rámci přehlídky uvedlo také inscenaci Platonov - Ztratil Hospodin trpělivost? v režii Břetislava Rychlíka. Přehlídky se zúčastnil i český dramaturg a režisér Miroslav Plešák, který na následujících řádcích popsal, jaký dojem v něm inscenace zanechala a vzpomínku věnoval i samotnému Slováckému divadlu.

Petra Staňková: Ocenění je moc příjemné a inspirující

Herečka Petra Staňková se stala divácky nejoblíbenější herečkou uplynulé sezóny. Ocenění Slovácký Oskar převzala v sobotu 17. února na plese Slováckého divadla. "Myslím, že ocenění je všeobecně po nějaké odvedené práci moc příjemné a inspirující do práce nové," říká představitelka nejen Slávky Hlubinové v Měsíci nad řekou v následujícím rozhovoru. 

RECENZE: Úča musí pryč! Taškařice ze škamen

Komedii Úča musí pryč! uvádí od 22. ledna Slovácké divadlo přímo ve školní třídě Základní školy UNESCO. Novinku cyklu SLoffÁCKÉ DIVADLO nastudoval režisér a ředitel divadla Michal Zetel. Recenzi Terezy Hýskové vyzdvihující především skvělé herecké výkony protagonistůkterá vyšla 6. února v Divadelních novinách, si můžete přečíst přímo zde.

RECENZE: Přes ploty. Slovácké divadlo v nové inscenaci boří nejen ty ploty

"Zajímavou látku, silný výkon protagonisty a paradoxně i trochu plochou podívanou. To vše ve Slováckém divadle nabídne nová inscenace Přes ploty, kterou lze ovšem uznale označit za svérázný příspěvek k jubileu československé státnosti," píše ve své recenzi v Lidových novinách divadelní publicista Luboš Mareček. Adaptaci knihy slovenského sociologa Fedora Gála a mladého národního socialisty, anonyma Matěje, jsme uvedli ve světové premiéře v režii Michala Skočovského 6. ledna. Celou recenzi si můžete přečíst zde.

FOTOGALERIE: Jak to vypadalo na plese Slováckého divadla?

V sobotu 17. února se po roční pauze uskutečnil Ples Slováckého divadla a Ray Service. Oblíbená akce přilákala spoustu návštěvníků a "plesalo" se až do pozdních ranních hodin. Rozdávali se Slováčtí Oskaři a ceny Největší z pierotů a Cena komediantů. Letos se z nich radovali Králova řeč, Petra Staňková, Pavel Hromádka, Tomáš Šulaj, Tereza Novotná a Markéta Šlejmarová s Juliánou Kvíčalovou. Jak to na plese vypadalo, se podívejte v naší fotogalerii zde.

Jitka Honsová: Slíbili jsme, že ples obnovíme a slib plníme

Už zítra, v sobotu 17. února, se po roční pauze uskuteční oblíbený ples Slováckého divadlla. Akce proběhne v uherskohradišťském Klubu kultury. "Slíbili jsme, že pauza bude dočasná a tradici plesu obnovíme a slib plníme. Vždyť na náš ples se sjíždějí návštěvníci z celého kraje," říká manažerka divadla Jitka Honsová.

Stránky