Březen 2018

Veselé Velikonoce! Herci vyrazí na cesty i na "šlahačku"

Začínají Velikonoce a ty si letos slováčtí herci užijí ve vytouženém volnu podle svých představ. O svátcích divadlo nehraje, a herci tak mohou odpočívat a také se připravovat na nadcházející dubnovou premiéru, kterou bude autorská koláž Zoji Mikotové a Ivy Šulajové  Kdy bude po válce. Více prozradili členové slováckého ansámblu ve velikonoční anketě.

Čarodějnice v kuchyni slaví třicátou reprízu

"Čarodějnice v kuchyni namířily kritické ostří na vyprázdněné, proto oblíbené televizní formáty všelijakých zaručených kuchařek a domácích kutilských dílen. Smithová si vymyslela kuchařky hned dvě - Dolly a Isabel. K zulíbání je hrají Monika Horká a Jaroslava Tihelková," píše ve své recenzi o inscenaci Slováckého divadla Čarodějnice v kuchyni známý divadelní kritik Jiří P. Kříž. Ta slaví dnes už třicátou reprízu.

Poselství ke Světovému dni divadla 2018

Dnes spolu s divadelníky po celém světě slavíme Světový den divadla. Autorem poselství je letos mimo jiné i Simon McBurney, herec, dramatik a režisér, jeden z nejvlivnějších divadelníků dneška. V Londýně v roce 1983 spoluzaložil Společnost Complicite a od té doby spolupracuje se stálým týmem herců, dramatiků, scénografů i produkčních. Na následujících řádcích si přečtěte jeho poselství, které bude dnes v tištené verzi viset i ve foyer Slováckého divadla.

27. březen: Světový den divadla

"Světový den divadla je příležitostí oslavit divadlo v jeho nespočetných podobách. Divadlo je pramenem zábavy a inspirace a má schopnost propojovat nejrůznější kultury a lidi naší planety. Ale divadlo je i něco víc – je také příležitostí vychovávat a informovat," řekla v roce 2010 ve svém poselství ke Světovému dni divadla jedna z nejvýznamnějších britských hereček Judi Dench. Světový den divadla připadá právě na dnešní den, 27. březen, a tak bychom měli společně zvolat: Divadlo žije!

Konkurence na Moravě. Český rozhlas odvysílal debatu divadelních ředitelů

Debatu ředitelů Městského divadla Zlín a Slováckého divadla odvysílal na začátku března na stanici Vltava Český rozhlas. O tom, jak může divadlo z česko-slovenského pohraničí překročit svůj region společně debatovali Petr Michálek, ředitel Městského divadla ve Zlíně a Michal Zetel, ředitel Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Text Ondřeje Škrabala a celý záznam rozhovoru najdete zde

Catherine Deneuve a Gérard Depardieu předvedou herecký koncert v Posledním metru

V březnových Divadelních bijácích uvede v pondělí 26. března Slovácké divadlo snímek Francoise Truffauta Poslední metro z roku 1980. "Příběh se odehrává v roce 1942 v jednom pařížském divadle, které je nuceno vzdorovat těžkým časům Druhé světové války. Film o oslavě života a umění je založen na milostném trojúhelníku, který tvoří ředitel divadla, jeho manželka a charismatický divadelní herec," říká autor projektu a inspicient Slováckého divadla Štěpán Goiš.

Klára Vojtková: Na vesnickém dramatu mě vzrušuje ta jadrnost

Herečka Klára Vojtková se v loňském roce vrátila na prkna Slováckého divadla po mateřské dovolené, a jak sama říká, návrat to byl poměrně intenzivní. Nejprve "naskočila" do rozjetého rychlíku a oblíbeného muzikálu Radka Balaše  Pokrevní bratři, následně nazkoušela s režisérem Zdeňkem Duškem postavu Beatrice v komedii Williama Shakespeara  Mnoho povyku pro nic a nyní ztvární hlavní postavu Evy v dramatu Karoliny Světlé  Kříž u potoka, které nastudoval ve Slováckém divadle režisér Martin Františák.

Vzpomínka Igora Stránského na Lubomíra Vraspíra

Minulý týden zemřel, jak jsme vás již informovali, ve věku 87 let divadelní a televizní herec a především dlouholetý člen Slováckého divadla Lubomír Vraspír. Na uherskohradišťském jevišti ztvárnil mnoho výrazných rolí a často spolupracoval s režisérem Igorem Stránským, který Lubomíru Vraspírovi věnoval následující vzpomínku. Na archivním snímku je zachycen Lubomír Vraspír (vpravo) právě s Igorem Stránským v inscenaci Šťastný den, která měla ve Slováckém divadle premiéru 3. listopadu 1979 a režíroval ji Hugo Domes.

Stránky