Duben 2018

Přes ploty na vlnách Českého rozhlasu: Možnosti a meze dialogu

"Podobně jako je knižně vydaná e-mailová komunikace Fedora Gála a Matěje dokumentem o rozhovoru dvou názorově zcela odlišných lidí, je divadelní inscenace Přes ploty uváděná Slováckým divadlem v Uherském Hradišti v režii Michala Skočovského divadelním dokumentem o možnostech a mezích rozhovoru. Poukazuje také na fakt, že pro pochopení názorů zcela opačných je nutné překročit svou povýšenost nad těmi, s jejichž pohledem na svět nesouhlasíme, nebo s nimiž se neztotožňujeme," píše ve své reflexi inscenace Přes ploty pro Český rozhlas Vltava Veronika Štefanová. Zhodnocení dokudramatu režiséra Michala Skočovského si můžete přečíst a poslechnout přímo zde.  

Dokumentární drama Přes ploty sklízí festivalové úspěchy

Dokumentární drama Přes ploty, které ve Slováckém divadle nastudoval režisér Michal Skočovský, zaujalo hned několik organizátorů tuzemských divadelních a jednoho zahraničního hudebního festivalu. Ještě letos pojede jevištní adaptace knihy slovenského sociologa, dokumentaristy a publicisty Fedora Gála a anonyma Matěje na tři známé akce. 

Igor Stránský začal připravovat maďarskou tragikomedii Rodina Tótů

Režisér a dlouholetý ředitel Slováckého divadla Igor Stránský začal v úterý 24. dubna ve Slováckém divadle připravovat tragikomedii Istvána Örkénye Rodina Tótů, známého u nás často uváděnou Kočičí hrou z roku 1963. "Jsem šťastný, že se opět vracím do Slováckého divadla a za tuto příležitost jsem vděčný," uvedl na zahajovací zkoušce režisér.

Králova řeč oslaví třicátou reprízu

Divácky oblíbená inscenace režiséra Igora Stránského Králova řeč oslaví v květnu už třicátou reprízu. "Hra mě oslovila svým hlubokým lidským příběhem. Vůbec jsem se nesnažil inscenovat Královu řeč jako hru historickou. Skutečné historické události jsou v naší inscenaci pouze výraznou kulisou. Dominantní je zde člověčina, kterou divák cítí i v těch nejposlednějších řadách Slováckého divadla," uvedl režisér Igor Stránský.

Premiéra KDY bude po válce už zítra: příběh divadelního plakátu

Slovácké divadlo přišlo v letošním roce s originálním konceptem plakátů k jednotlivým inscenacím i celému předplatnému na rok 2018. "Letošní sezóna je v tomto ohledu opravdu výjimečná. Chtěli jsme přijít s vizuálem, který by výraznou a zábavnou formou propojil divadlo s historickými momenty z dějin našeho státu. Podklady používáme z různých zdrojů, obecně platí, že čím je fotografie starší, tím hůře se shání. U poslední inscenace Kdy bude po válce nám byly dokonce poskytnuty materiály přímo z rodinných archivů, za což jsme velmi vděční," říká dvorní grafik Slováckého divadla David Zezula.

Na Divadelní svět Brno pojedou letos Přes ploty a Kříž u potoka

Dvě inscenace Slováckého divadla zařadil do svého programu letos známý moravský divadelní svátek, Divadelní svět Brno. V květnu tak budou mít diváci a návštěvníci festivalu možnost vidět inscenaci Michala Skočovského  Přes ploty a vesnické drama Kříž u potoka režiséra Martina Františáka. "Máme obrovskou radost. Slovácké divadlo se stalo jediným českým divadlem, které se na blížícím se prestižním festivalu Divadelní svět představí hned se dvěma inscenacemi," řekl tiskový mluvčí divadla a herec Josef Kubáník.

Český rozhlas odvysílal recenzi a reportáž o novince Kříž u potoka

"Tuto volbu považuju za velmi šťastnou, a to hlavně kvůli tomu, jak se tvůrcům až překvapivě současně podařilo akcentovat různá témata předlohy," říká o nejnovější inscenaci Slováckého divadla Kříž u potoka v režii Martina Františáka divadelní publicistka a recenzentka Pavla Bergmannová. Celou recenzi, kterou odvysílal v pořadu Mozaika Český rozhlas Vltava, si můžete poslechnout přímo zde. Začátek přibližně v 19. minutě pořadu. Na stejné stanici naleznete také reportáž Veroniky Štefanové, a to přímo tady

FOTOGALERIE: Jak to vypadá před premiérou KDY bude po válce v zákulisí?

Jak jsme vás již informovali, už tuto sobotu bude mít premiéru původní autorská koláž Zoji Mikotové a Ivy Šulajové  KDY bude po válce. Novinku, která připomene zejména příběhy žen a dětí za první světové války, nastudovala režisérka Zoja Mikotová. Jak to vypadá před premiérou v zákulisí, se podívejte ve fotogalerii Marka Malůška  zde

Stránky