2. 1. 2007
Kdo je nejlepší kuchař ve Slováckém divadle? Každoročně se o tom vedou těžké boje. Po salátech a pomazánkách letos na řadu přišly dobroty z listového těsta. A těsně před koncem roku bylo z čeho vybírat.
Divadelníci se k hodnocení svých kulinářských dovedností sešli už popáté. Tentokrát se tak stalo po další repríze komedie Rychlé šípy na Malé scéně Slováckého divadla a organizace večera se ujala herečka Jitka Josková. „Do soutěže bylo přihlášeno sedm týmů, výsledky jejich snažení hodnotilo téměř dvacet divadelníků,“ shrnuje fakta anonymního hodnocení Josková. Po asi půlhodinovém hodnocení oznámila herečka výsledky. Třetí místo obsadila herečka Alexandra Vronská s přítelem Otto Kallusem, stříbrnou příčku obsadili maskérka a výtvarnice Slováckého divadla Šárka Bellanová a její manžel Robert, jinak též režisér nejoblíbenějších komediálních titulů. Prvenství patří herci Davidu Vaculíkovi a jeho přítelkyni Kamile Hromkové, jinak též inspiciente uherskohradišťského divadla. „Vůbec jsme to nečekali,“ svěřil se Vaculík po oznámení výsledků. Jeho údiv připomínal každoroční překvapení Karla Gotta při udělování Zlatých slavíků. Vaculík je totiž v divadle považován za absolutního mistra kulinářského oboru. Kolegy o tom přesvědčuje pravidelně na nejrůznějších společných akcích.
A jaký je recept na vítěznou dobrotu? „Připravili jsme směs ze špenátu, vajíček, česneku a soli. Pak jsme vykrájeli z listového těsta kolečka, na ně položili plátek slaniny a na ně přidali zmiňovanou směs. Vše jsme zabalili, vytvořili taštičky a dali zapéct. Je to jednoduché,“ říká skromně Vaculík. Kolegové neskrývají obdiv. „Škoda, že je David tak vynikající herec. Kdyby se mu ale přestalo dařit, kdyby byl v hereckém útlumu, mohl by nám dělat aspoň svačináře,“ usmívá se Vaculíkův kolega Josef Kubáník.
Pozoruhodná tradice přípravy pokrmů vznikla náhodou. Když se herci nemohli před Vánoci 2002 dočkat v jedné z uherskohradišťských restauracích svých obědů, začali se dohadovat, kdo z nich má na štědrovečerní tabuli nejlepší bramborový salát. Celý spor šel tak daleko, že si herci saláty přinesli těsně po Vánocích ochutnat a tradice byla na světě.