Petra Staňková: „Julie není žádná něžná květinka“

Romantický příběh Romeo a Julie čekají poslední tři reprízy, a to 24., 25. a 26. června na nádvoří Reduty v Uherském Hradišti. „Člověk si venku hned lépe představí, že je ve slunné Itálii,“ říká představitelka Julie, oblíbená herečka Petra Staňková.

Petra Staňková a Pavel Majkus v inscenaci Romeo a Julie

Petro, bylo pro vás výjimečné hrát Julii?

Určitě v tom, že když se učí o divadelních hrách, tak jako první se zmiňuje William Shakespeare a Romeo a Julie. Je to zkrátka nejznámější hra na světě.

Za letních měsíců hrajete inscenaci mimo kamenné divadlo na nádvoří Reduty. Kde to máte radši?

Venku na Redutě. Má to kouzlo letního večera, kdy si člověk hned mnohem lépe představí, že se příběh opravdu odehrává ve slunné Itálii.

Julie je neznámější romantickou ženskou postavou. Ve vašem podání to ale není žádná něžná květinka…

To určitě není. Ale ono je to v textu i schované. Musela velmi rychle dospět, aby se dokázala vzepřít rodičům a mohla si vzít toho, koho jí neschválili. Často se Julie hrává jako něžná holčička, ale podle mě musela mít obrovskou vnitřní sílu.

Je něco, co si z Romea a Julie i po derniéře budete vždycky pamatovat?

Balkon. Protože se pořád rozpadal, nikdy pořádně nedržel a každou reprízu se celou dobu kýval (smích).

„Romeem jsem byl rád,“ říká Pavel Šupina

Téměř před třemi lety, 25. června 2021, měla v režii Lukáše Kopeckého premiéru jedna z nejslavnějších divadelních her všech dob, Romeo a Julie Williama Shakespeara. Slovácké divadlo ji však neuvedlo na své kamenné scéně, ale v romantickém prostředí Reduty v centru Uherského Hradiště. A právě tam ji letos v červnu čekají úplně poslední tři reprízy, a to 24., 25. a 26. června. „Ačkoliv to budou poslední reprízy, těšíme se na ně, protože hraní venku pod hvězdami má neuvěřitelně silnou atmosféru,“ shodují se herci.

Roli Romea ztvárnil v inscenaci herec Pavel Šupina. A romantickým hrdinou je už téměř tři roky rád. „Snažím se Romeovi dávat vše, co by měl podle nás mít. A doufám, že všechny ty pocity jdou i ze mě ven,“ usmívá se a jedním dechem dodává, že na hraní pod hvězdami se po zimní pauze velmi těší. „Ten nezvyklý prostor před Radutou v samém centru Hradiště samozřejmě vnímám. Má atmosféru sám o sobě a když do nej ještě vsadíme takovýto divadelní kus, je to další přidaná hodnota. A je vidět, že stejně to vnímají i diváci,“ dodává. Kromě nej a Petra Staňkové se diváci mohou těšit i na Tomáše Šulaje, Zdeňka Trčálka, Pavlínu Hejcmanovou, Terezu Novotnou a další oblíbené herce Slováckého divadla.

Nový překlad plný komiky a živá hudba na jevišti

I když je Romeo a Julie jednou z nejhranějších divadelních her všech dob, slováčtí divadelníci ji dokázali povznést na novou úroveň a to nejen proto, že ji hrají za letních večerů v romantickém prostředí kamenného nádvoří v historickém centru Uherského Hradiště.

Využili totiž zcela nový překlad Pavla Drábka, který je jedním z největších českých odborníků na Williama Shakespeara a působí i na univerzitě v britském Hullu. „Verše se už samy o sobě dobře pamatují, takže si člověk nemusí až tak často opakovat text. Ale navíc náš skvělý pan překladatel Drábek hru pojal mnohem více  jako veselohru než drama, a tak se mi to celé moc dobře učilo,“ potvrzuje Petra Staňková.

Hudbu k inscenaci složil Josef Klíč a sám v ní živě hraje na violoncello. A jedná se o výjimečného skladatele, který vyhrál několik hudebních soutěží. Například prestižní Mezinárodní skladatelskou soutěž v USA s názvem Unsigned Only Music Competition v kategorii Instrumental, když porazil dalších 16 tisíc účastníků.

Vstupenky na poslední tři reprízy inscenace Romeo a Julie na nádvoří Reduty jsou k dispozici na webu a v pokladně Slováckého divadla.