Tereza Říhová: „Necháváme se příliš ovlivnit tím, co si o nás myslí ostatní“

Režisérka Tereza Říhová není ve Slováckém divadle žádným nováčkem. V roce 2019 představila na Malé scéně oceňované a mezi diváky velmi oblíbené intimní drama Tom na farmě a byla tedy jen otázka času, kdy se vrátí. „Těšila jsem se, a moc,“ usmívá se režisérka.

Tereza Říhová na Malé scéně režíruje už podruhé

Proč tentokrát padla volba právě na Ošklivce? „I když by tak na první čtení mohla vypadat, tak se rozhodně nejedná pouze o lehkou komedii. Autor Marius von Mayenburg vytváří svébytný svět plný absurdního humoru, který, ačkoli vykloubený, nastavuje zrcadlo naší žité skutečnosti. Zamýšlí se nad tím, jak moc vzhled člověka ovlivňuje a proměňuje chování lidí okolo něj. A do jaké míry se odráží vlastní sebehodnocení a sebevědomí od našeho vzhledu,“ vysvětluje Tereza Říhová.

„Hlavním tématem hry je fakt, že náš charakter není určen tím, jak vypadáme. A že se až příliš někdy necháváme ovlivňovat tím, co si o nás ostatní myslí nebo říkají, a tak velmi snadno můžeme ztratit naši vlastní jedinečnost,“ dodává režisérka.

Divadelníci u hry Ošklivec využili překlad Kateřiny Bohdalové, výpravu připravila Jana Hauskrechtová, hudbu složil Matěj Metoděj Štrunc a o dramaturgii se postarala Iva Šulajová. Komedie Ošklivec bude mít premiéru na Malé scéně Slováckého divadla v neděli 16. června. Do prázdnin ji pak divadlo uvede už pouze jednou, a to 19. června.