„Nevíš, že máš problém, dokud ti to někdo neřekne,“ myslí si David Vaculík

Už v neděli se oblíbený herec David Vaculík poprvé představí jako Ošklivec v titulní roli absurdní komedie, kterou Slovácké divadlo uvede na Malé scéně. A jak říká, spolu s celým týmem pracují na nelehkém úkolu.

Podle Davida Vaculíka ukrývá Ošklivec spoustu důležitých otázek

„Zjistili jsme, že sice zkoušíme komedii, ale je v ní schovaných mnohem víc témat, než jsme si ze začátku mysleli. Začali jsme si klást až existenciální otázky, například jestli to, jací jsme uvnitř, ovlivňuje to, jak vypadáme, nebo je to naopak? Nebo jaká je cena lidské jedinečnosti a má smysl ji zachovávat? I Lette, kterého hraju, v jednu chvíli říká: ‚Já nevím, jestli budu takový, jaký jsem byl, když teď vím, že jsem ošklivý.' Zkrátka nevíš, že máš nějaký problém, dokud ti o něm někdo neřekne. Je to stejné, jako kdybyste celý den chodili se sakem pokáleným od holuba a teprve večer vás na to upozornila manželka a vy začnete přemýšlet – s tímhle jsem chodil celý den? Koho jsem potkal, kdo se mi smál?“ prozrazuje David Vaculík.

Chce se ti smát, nebo brečet?

Podle svých slov by si David Vaculík přál, aby hloubku příběhu a vážné otázky pod komediálním povrchem viděli i diváci.

„Vůbec by mi nevadilo, kdyby si z představení odnesli nejednoznačný pocit. Aby si nebyli jistí, jestli to dopadlo dobře, nebo ne. Aby si pak doma vzájemně kladli otázky: ‚Co si o tom myslíš? Jak to skončilo? Chce se ti z toho smát, nebo brečet?'“ říká David Vaculík. „Samozřejmě hrajeme komedii a doufáme, že se diváci i zasmějí. Ovšem nejsou to jen vtipy takzvaně na první dobrou, budou si je muset tak trošku najít. Ale věřím, že takový hravý úkol přijmou rádi,“ uzavírá David Vaculík.

Co jste možná nevěděli o Davidu Vaculíkovi

Je to s podivem, ale David Vaculík patří mezi služebně nejstarší herce uherskohradišťské scény. Poprvé se na ní objevil už v roce 1998, od té doby si zahrál v těch nejúspěšnějších inscenacích celé její historie. Ať už to byla jedna z hlavních rolí v muzikálu Donaha!, Jindra Hojer v Rychlých šípech, ale také Gavin v bláznivé komedii 1+2=6. Momentálně jej diváci obdivují v muzikálu Jesus Christ Superstar, v hudební komedii Limonádový Joe, ale také v komedii Třináctkrát za svědka. Na otázku: „Kdy a kde jste nejšťastnější?“ odpověděl: „Kdykoliv, kdekoliv se svojí ženou a dětmi.“ Ty jsou tři - Jindřich, Marie a Josefa.

Komedie Ošklivec bude mít premiéru na Malé scéně Slováckého divadla v neděli 16. června. Do prázdnin ji pak divadlo uvede už pouze jednou, a to 19. června.