„Všichni v sobě máme něco iracionálního,“ myslí si Pavel Hromádka

Pavel Hromádka v novince Zapěklitě! ztvární městského radního jménem Šalamoun. „S biblickým Šalamounem moc společného nemá, možná může jeho jméno vystihovat, že je podobně přechytralý. Je to člověk, který si přeje udržovat řád a mít nad vším kontrolu. Ale dělá mu v tom neplechu jeden muzikant, stárnoucí rocker a šoumen Jan Grobian,“ usmívá se oblíbený herec.

Pavel Hromádka coby radní Šalamoun

„Šalamoun ve své racionalitě nechápe, že lidi jsou Grobianem doslova posedlí, včetně jeho sestry a manželky. A tak jde zavřít rockový klub, ve kterém Grobian vystupuje. Ale když tam přijde, tak s ním proti jeho vůli začne místní atmosféra a Grobianova hudba lomcovat, tancoval by a zpíval, a najednou se i jemu dějí věci, které pod kontrolou nemá. Takže i na něj najednou působí iracionální pocity a je z toho sám celý paf. Asi o tenhle konflikt, že v sobě máme něco, co nedokážeme svázat, jde v celé jeho postavě a možná i hře,“ popisuje Pavel.

Podle herce nejde inscenaci Zapeklitě! jednoduše zařadit do nějakého žánru.

„Celá hra má lehký ráz, pěkné písničky, někdy je vtipná až komická. V té vážnější poloze je o mezilidských vztazích – zamotají se a rozmotají, někdo po někom touží, někdo někomu uniká, někdo na někoho čeká a trvá to mnoho let. Zkrátka to, co řešíme všichni v každé době,“ uzavírá Pavel Hromádka.

Scénář hudební komedie Zapeklitě! napsal Pavel Drábek a má na starosti i dramaturgii. Hudbu složil Ondřej Kyas, který bude řídit i živou kapelu na jevišti. O výpravu se postará Veronika Watzková, o pěvecké nastudování Petr Svozílek, o světelný design Tomáš Příkrý. Režíruje Lukáš Kopecký. Světová premiéra se bude konat ve Slováckém divadle v sobotu 22. června. Vstupenky jsou k dispozici na webu a v pokladně divadla.