Skladatel Ondřej Kyas: „Písně v Zapeklitě! budou různorodé i tajuplné“

Ondřej Kyas napsal pro novinku Zapěklitě! originální hudbu. Zároveň se zítra při premiéře poprvé postaví do čela čtyřčlenné kapely, která bude nedílnou součástí inscenace.

Ondřej Kyas napsal pro Zapeklitě! hudbu a postaví se do čela živé kapely

Ondřeji, s dramatikem Pavlem Drábkem spolupracujete už spoustu let. Můžete připomenout, jak vaše přátelství a spolupráce vznikly?

Poznali jsme se přes moji starší sestru, s níž chodil Pavel do třídy na gymplu. Měl kapelu a sháněli basáka. Sestra se prořekla, že jsem šikovnej, tak mě zkusili. Bylo mi čtrnáct a na basu jsem do té doby nehrál – pouze na kytaru. Potřebovali odehrát domluvené vystoupení a nebyl už čas testovat někoho jiného, tak mě vzali (smích). A časem jsme pak s Pavlem začali dělat i divadlo, tedy komorní opery.

Jakého žánru se dočkáme v inscenaci Zapeklitě!?

Je to různorodé, vychází to z postav. Hlavní hrdina je stárnoucí rocker, tam se zrcadlí naše dávná záliba v sedmdesátkovém art-rocku, například v kapele Genesis a jejich konceptu rockového divadla, kdy se zpěvák Peter Gabriel převtěloval do různých postav, často i v rámci jedné písně.

A ostatní písničky?

Jedna postava má takový jako šanson, jiná zase přímočarý punkrock. Má to být občas tajuplné, tak jsou tam záblesky psychedelie. Tím, že je to všechno pro čtyřčlennou kapelu, tak ten žánrový rozkmit nebude snad tak zásadní (úsměv).

Scénář hudební komedie Zapeklitě! napsal Pavel Drábek a má na starosti i dramaturgii. Hudbu složil Ondřej Kyas, který bude řídit i živou kapelu na jevišti. O výpravu se postará Veronika Watzková, o pěvecké nastudování Petr Svozílek, o světelný design Tomáš Příkrý. Režíruje Lukáš Kopecký.

Světová premiéra se bude konat ve Slováckém divadle v sobotu 22. června. Vstupenky jsou k dispozici na webu a v pokladně divadla.