Iva Šulajová: „Všechny tituly předplatného se mohou stát diváckým hitem“

Slovácké divadlo slavnostně zveřejnilo tituly Předplatného 2025. Důležitou osobou při přípravě celoročního dramaturgického plánu je dramaturgyně Iva Šulajová. Právě ona vyhledává a čte zajímavé hry, seznamuje s nimi herecký soubor a jedná s režiséry. „Ta práce trvá až tři roky,“ říká.

Iva Šulajová se výrazně podílela na podobě Předplatného 2025

Ivo, jak dlouho trvá vytvořit dramaturgický plán na jeden divadelní rok?

Dlouhodobá fáze pro mě znamená mít v patrnosti klasické tituly a čekat na chvíli vhodnou k jejich uvedení. Zároveň jednám s režiséry, kteří by na nich měli pracovat, a to řešíme spolu s uměleckým šéfem třeba dva až tři roky dopředu. A jakmile v tomto máme jasno, přijde druhá fáze, ve které číháme na zajímavé novinky. Tam se často rozhodujeme velmi rychle. Takže ta tvorba trvá dlouho, ale pak to do sebe všechno zapadne a v jednu chvíli se dramaturgický plán najednou narodí.

Má některá z inscenací potenciál stát se diváckým hitem?

Všechny jsou divácky velmi vstřícné a lákavé. A snad to nezní neskromně, když řeknu, že všechny by se mohly stát hitem. Ve skladbě máme dvě dramata, Tramvaj do stanice Touha a Gazdinu robu, původní muzikál na velmi podnětné a československé téma, a pak tři různé komediální formy – od oblíbené shakespearovké klasiky přes v podstatě situační frašku až po současnou komedii vztahovou.

Je některá z inscenací vaším osobním „černým koněm“?

Pokud mám zmínit jen jednu, tak Tramvaj do stanice Touha. Mysleli jsme si na ni už dlouho a za celou svou historii ji Slováckého divadlo uvedlo pouze jednou před dlouhými čtyřiceti lety. Je to nádherná dramatická hra se silným příběhem, kterou mají diváci po celém světě moc rádi.