7. 10. 2016
Už jen týden zbývá do uvedení naší druhé inscenace dramaturgické linie SLoffÁCKÉ DIVADLO - komedie autorky Caroline Smithové Čarodějnice v kuchyni, která bude tematicky uváděna v uherskohradišťské restauraci Beef & Beer. Režisérem novinky je Michal Skočovský, který odpovídal na otázky...
Michale, jak jste komedii Čarodějnice v kuchyni objevil?
Musím se přiznat, že jsem tuto komedii předtím, než mi ji vedení Slováckého divadla nabídlo k inscenování, neznal a tak celý tento objev je práce Michal Zetela a Ivy Šulajové.
Na zahajovací zkoušce jste prozradil, že jste vystudovaný kuchař. Mělo to nějaký vliv na to, že jste se rozhodl komedii režírovat?
Ano. Ačkoliv se tímto krásným povoláním již mnoho let neživím, mám k němu vřelý vztah a mnoho mých přátel se v gastronomii dostalo velmi daleko. Tím myslím to, že se ve svém oboru stali mistry.
Co vás lákalo na divadle, že jste se rozhodl mu věnovat místo „kuchtění“?
Musím se přiznat, že jsem se vlastně vyučil kuchařem - číšníkem jen náhodou. Nedostal jsem se po základní škole na polygrafickou školu, tak jsem jako druhou možnost v přihlášce měl uveden tenhle učební obor. Původně jsem ani nepočítal s tím, že bych se nedostal na grafika, ale život mi uštědřil ránu a já se vyučil v gastronomii. Musím říct, že jsem vlastně rád, že se tohle stalo. Díky skvělým pedagogům jsem našel v pohostinství zalíbení. Nakonec jsem grafiku stejně vystudoval, ale v Londýně, kam jsem se dostal také malým nedopatřením. A v Londýně se mi mé vzdělání v oboru velmi hodilo. Potom cesta přes grafiku k prostorové komunikaci, scénografii a režii byla, dá se říci, logická.
Komedie se bude tematicky uvádět v restauraci Beef&Beer. Je to vaše první zkušenost s alternativním prostorem?
Zatím jsem v alternativních prostorech nepracoval, ale zrovna v tomto případě jsem přesvědčený, že je to skvělá volba a velmi si zkoušení užívám.
V inscenaci se představí pouze čtyři herci. Jak se vám pracuje s tak malým hereckým kolektivem?
Menší kolektiv má tu výhodu, že se můžeme mnohem intenzivněji věnovat postavám ve hře. Také si myslím, že je to mnohdy větší legrace a vytvoří se intimnější vztahy mezi herci a režisérem.
Je něco, co můžete o Čarodějnicích ve vaší režii prozradit?
Prozradit asi není co, ale velmi doufám, že se bude inscenace divákům líbit, a užijí si alespoň tolik legrace, jako si užíváme my na zkouškách.
Pro koho bude vaše inscenace určená?
Vždy se snažím o to, aby byly inscenace pro co nejširší publikum. Ale pokud bych to měl specifikovat, tak bych určitě zmínil diváky kuchařských show.
Máte před premiérou nějaký rituál?
Rituál se to asi nazvat nedá. Bývám velmi nervózní před premiérou, tak dělám vše proto, abych se uvolnil.
A jak tedy odpočíváte?
V poslední době jsem začal díky svému bratrovi běhat a připravovat se na horskou výzvu, což je takzvaný „ultra trail“ závod v běhu. Měří okolo sedmdesáti kilometrů a běží se v horách.