10. 2. 2005
Že se Slováckému divadlu mimořádně daří, je dostatečně známo. Slova o tom, že si divadelníci rozumí a mají se rádi, potvrzují i v divadelním zákulisí. Důkazem byl už třetí ročník originální akce s názvem Festivalu salátů.
Tradice Festivalu salátů vznikla náhodou. Když se herci nemohli před Vánoci 2002 dočkat v jedné z uherskohradišťských restauracích svých obědů, začali se dohadovat, kdo z nich má na štědrovečerní tabuli nejlepší bramborový salát. Celý spor šel tak daleko, že si herci saláty přinesli těsně po Vánocích ochutnat a tradice byla na světě. Další rok se hodnotily saláty těstovinové a herci si slíbili, že budou v ochutnávce pochoutek pokračovat.
Letos na řadu přišly pomazánky. „Celý rok za mnou chodili kolegové a vyzvídali, jak bude zaměřen letošní ročník. Až 14 dnů před akcí samotnou jsem vyhlásila pomazánkový večírek, aby mohli dodržet slovo ti, kteří se v minulých ročnících nechali slyšet, že to všem natřou,” vysvětluje hlavní organizátorka Helena Jará a dodává: „Pak se strhlo pomazánkové šílenství. Zkolabovaly internetové stránky poskytující recepty, z knihoven zmizely všechny kuchařky. Je vidět, že nejenom umění, ale i jídlo se ve Slováckém divadle bere vážně.”
Do divadelního klubu, kde se akce konala, se sešlo v úterý 8. února 25 divadelníků a jejich přátel. Do soutěže samotné bylo přihlášeno šestnáct pomazánek nejrůznějších chutí, což bylo o dvě více, než při posledním klání. Kromě tradičních česnekových a rybích pomazánek divadelníci připravili netradiční pomazánky z křene, tvarůžků, či krabích tyčinek. Připravené vzorky byly anonymní, takže nikdo kromě autorů pokrmu a Heleny Jaré neměl tušení, kdo je pod kterým podepsán. Všech 25 účastníků akce bodovalo tři nejlepší pochoutky.
Z tuhého boje nakonec vzešla vítězně pomazánka herečky Jaroslavy Tihelkové. „Příprava pokrmů nepatří mezi mé největší koníčky, ale lhala bych, kdybych tvrdila, že nemám radost z vítězství,” řekla oblíbená herečka, která zhotovila pomazánku z krabích tyčinek. Herečka prozradila, že vítěznou pomazánku tvoří krabí tyčinky, vajíčka, majonéza a na drobno nakrájený pórek. Druhá skončila výtvarnice uherskohradišťského divadla Eva Jiřikovská, ta připravila pomazánku z olomouckých syrečků, pomyslný bronz získal Pavel Hromádka s vajíčkovou pomazánkou.
Vítězka si kromě gratulací a sladké odměny odnesla také nabídku stát se pro příštích dvanáct měsíců oficiální svačinářkou Slováckého divadla.