Říjen 2008

Kmotrami Slováckého divadla budou Marie Zelená a Květa Fialová

„Přicházejte na zelenou“ – tak zní motto předplatného na rok 2009, které v těchto týdnech představuje Slovácké divadlo. „Zelený panáček, který se hlavním symbolem celé kampaně, ukazuje lidem na přechodu pro chodce, kudy mají jít. Stejně tak Slovácké divadlo ukazuje cesty, jimiž se dá bezpečně procházet divadelním světem,“ vysvětluje obsah kampaně herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. Slogan přímo vybízel k oslovení dvou osobností, které by se mohly stát kmotrami a ony souhlasily. Sudičkami Slováckého divadla se tak stanou Marie Zelená a Květa Fialová.

Alžběta Kynclová: Chtěla jsem vidět, jak to chodí v jiných rodinách

V pondělí mohli diváci uherskohradišťské Malé scény poprvé sledovat, jak se vyvíjejí osudy hrdinů jisté televizní show a poznat, co všechno dokáže manipulace. Právě o tom totiž vypráví nová hra Little Sister, kterou s herci připravil tým režisérky Martiny Schlegelové. Do hlavní dvojrole byla obsazena Alžběta Kynclová, která diváky zaujala například hlavní rolí ve hře Pýcha a předsudek. O novince říká: „Do podobné soutěže bych se nikdy nepřihlásila.“ Rozhovor uveřejnil týdeník DOBRÝ DEN S KURÝREM 27. října 2008

Režisérka Schlegelová: nová hra je především o manipulaci

V pondělí byla na Malé scéně Slováckého divadla uvedena světová premiéra hry Little Sister, která diváky zavede do světa televizních reality show. Co se může stát, když soutěžící manipuluje tak dlouho, až se i ona sama stane obětí manipulace? I o tom nová hra vypráví. Režie byla svěřena sedmadvacetileté režisérce Martině Schlegelové. „Je v tom odvěká touha podívat se k někomu domů a zjistit, jak to tam funguje. Dřív lidi tajně nahlíželi sousedům do oken, dneska si sousedy pustí v televizi,“ myslí si režisérka.

Jak vznikalo nové logo?

Uherskohradišťské divadlo mění tvář. Jak slíbilo před prázdninami, divákům představuje úplně nové logo, které je bude reprezentovat na všech propagačních materiálech. Jeho autorem je absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze obor Design II. Michal Malina. Sympatický mladík zvítězil v soutěži, do níž vedení divadla přizvalo čtveřici výtvarníků. „Značka sice pracuje s již často užívaným motivem smajlíka, ale v tomto případě se to k divadlu hodí a navíc vznikl originálně nakreslený symbol, který má více významů – vidíme zde tradiční symbol divadla (masku), působící vesele a sympaticky a navíc i skrytá (ale identifikovatelná) písmena S a D. Logo se nám proto líbí,“ hodnotí nové logo odborníci na serveru www.font.cz. Co o něm říká sám autor?

Adéla konečně povečeřela

Recenzi uveřejnily 14. října 2008 Divadelní noviny Máme my to v Čechách podivné zvyky. Třeba zálibu v mystifikacích a parodiích, ve vážném hraní si na něco důležitého, v ideálním případě dokonce vědeckého. Zkoumání díla polyhistora Járy (da) Cimrmana je vrcholkem ledovce, nehluboko pod ním leží série filmových komedií Oldřicha Lipského nejprve na náměty a scénáře Jiřího Brdečky, později Zdeňka Svěráka. Všechno zahájila legendární verze Limonádového Joea (1964), která se záhy, upravená pro jeviště, stala oblíbeným repertoárem činoherních i operetních souborů.

Little Sister – tak trochu jiná reality show

Slovácké divadlo představuje další novinku. V pondělí 27. října uvede na Malé scéně komediálně laděnou hru z prostředí televizních reality show nazvanou Little Sister. „Je v tom taková odvěká touha podívat se k někomu domů a zjistit, jak to tam funguje. Dřív lidi tajně nahlíželi sousedům do oken, dneska si sousedy pustí v televizi,“ říká o připravované inscenaci sedmadvacetiletá režisérka Martina Schlegelová.

Šípy pomáhají

Komedie Rychlé šípy oslavila 300. repízu a herci opět dokázali, že čestnými a spravedlivými hochy jsou i mimo jeviště. Díky dražbě, která se po jubilejním představení konala, divadelníci mohli pro děti ze Speciální mateřské a základní školy v Uherském Hradišti zakoupit lego a minulý týden jim je předali. Jak to celé vypadalo, to zaznamenala kamera Tv Slovácko.

Slovácké divadlo odtajnilo trumfy roku 2009

„Mohl bych poprosit o vstupenky na muzikál Adéla ještě nevečeřela?“ Takové a podobné otázky zaznívají den co den v telefonech Slováckého divadla. Odpověď je stále stejná. „Máme vyprodáno. Přednost mají naši předplatitelé,“ sdělují pracovnice programového oddělení. V těchto dnech začíná předprodej předplatného na rok 2009. Divadlo očekává boj. Diváci už vědí, že bez předplatného jsou jejich šance vidět úspěšné uherskohradišťské inscenace minimální.

Igor Stránský: Divadlo je jáma lvová

Posledním titulem letošního předplatného Slováckého divadla bude napínavá hra V jámě lvové, jež vznikla podle skutečné události. Diváci se v ní potkají s židovským hercem, který byl kvůli svému původu vyhozen z angažmá. On však odmítá rezignovat, vrací se v dokonalém přestrojení a předstírá, že je árijec. Tím rozjíždí divokou hru o život. Režisérem novinky je principál hradišťského souboru Igor Stránský. „Když jsem hru viděl zpracovanou v Brně, věděl jsem okamžitě, že je to pro mě zážitek roku,“ říká režisér.

Hovory G: Marián Labuda

V pondělí 20. října v 19.30 se na Malé scéně Slováckého divadla uskuteční další Hovory G. Hostem Jana Gogoly bude jeden z nejvýraznějších herců slovenského i českého divadla a filmu Marián Labuda. Labuda patří mezi dlouholeté členy Slovenského národního divadla, ale hostuje i na českých jevištích (Brno, Pardubice, Praha). Je pravidelně obsazován v českých filmech a televizních snímcích a např. pro Jiřího Menzela je nepostradatelným spolupracovníkem. Labudova všestrannost, díky níž dokázal překonat zaškatulkování do určitého komediálního typu, vypovídá o jeho širokém talentu a dokazuje, že právem patří mezi největší osobnosti současného českého a slovenského herectví. M. Labuda je rovněž poutavým vypravěčem s velkým smyslem pro humor. Setkání s ním slibuje hluboké a zároveň příjemné zážitky. Předprodeje: Slovácké divadlo, Kino Hvězda, MIC, Dům knihy Portal, Record, Ag. Vichr. pondělí 20. 9. | 19.30 | Malá scéna Slováckého divadla | předprodej 100 Kč, na místě 120 Kč

Stránky