Září 2009

Kdo je dobrým duchem divadla?

Za úspěchy Slováckého divadla nestojí jen herci, které diváci na jevišti vidí nejčastěji, ale i další profese. A protože si to uherskohradišťští divadelníci moc dobře uvědomují, vyhlásili na konci roku anketu, v níž vybírali nejužitečnější osobnosti divadelního zákulisí. Vítězkou se stala tajemnice uměleckého provozu Miloslava Janíková. Tv Slovácko o všem natočila reportáž.

Uherskohradišťští herci v nové rozhlasové hře

Herci Slováckého divadla se začínají prosazovat nejenom v televizi a ve filmu, ale jejich hlasy je možné slyšet i v mnoha rozhlasových hrách. Jednu z nich odvysílá Český rozhlas Vltava v sobotu 26. září od 14:30. Pozoruhodné je však i jméno režiséra. Hru Ovidiův návrat režíroval J. A. Pitínský a z uherskohradišťských herců do ní obsadil Alžbětu Kynclovou, Jiřího Hejcmana a Pavla Hromádku. Dramaturgyní je další osobnost Slováckého divadla Hana Hložková.

DNEŠNÍ PŘEDSTAVENÍ ZRUŠENO!!!

Vážení diváci,

vzhledem k náhlému onemocnění jedné z hereček jsme nuceni zrušit dnešní představení Adéla ještě nevečeřela. Vstupenky však zůstávají v platnosti. Adélu pro vás odehrajeme v náhradním termínu ve středu 14. října 2009 od 19.00 hodin.

 

Omlouváme se za vzniklé komplikace a děkujeme za pochopení.

S přáním pěkného podzimu

Slovácké divadlo

<em>„Vyhrál jsem? Tak rychle pryč!“</em>

     Byl čtvrtek a po zkoušce nové inscenace Cikáni jsem se s režisérem J. A. Pitínským vydal na oběd. Dal si bramboráčky s masovou směsí, na mě zbyla s tímtéž rýže. „Nemáte dnešní Reflex?" zeptal se mě režisér mezi sousty. Právě v tomto časopise měly totiž vyjít výsledky ankety o největší divadelní osobnost České republiky za posledních dvacet let. Zakroutil jsem hlavou a s tím, že po obědě se můžeme stavit v Prostřední ulici a týdeník si koupit. Souhlasil. Zaplatili jsme a vydali se na místo.

Jitka Josková: ve Slováckém divadle máme výzvy rádi

Jitka Josková je jednou z nejpopulárnějších a nejvšestrannějších hereček Slováckého divadla, jež má na svém kontě celou řadu cen. Dokáže publikum strhnout svým tanečním uměním coby Smrt v muzikálu Carmen, druhý den baví vyprodané hlediště v komedii 1+2=6. Nyní se jí dostalo velké pocty od režiséra J. A. Pitínského, jenž ji obsadil do role krásné Angeliny v připravovaném dramatu Cikáni. Kromě toho však sympatická herečka točí filmy a baví ji celá řada dalších aktivit.

J. A. Pitínský je největší žijící osobností českého divadla

Šestašedesát divadelních publicistů, kritiků, dramaturgů a ředitelů českých divadel bylo časopisem Reflex postaveni před otázku, kdo je podle nich největší divadelní osobnosti České republiky. Výsledek? Za zesnulým Petrem Léblem se umístil režisér, jenže se stále raději vrací i do Slováckého divadla a kde právě připravuje novou inscenaci Cikáni - J. A. Pitínský.

Agatománie před kamerou

Už více jak 14 dnů se ve Slováckém divadle uvádí inscenace hry Arnošta Goldflama Agatománie, kterou s dvojicí hereček Irenou Vackovou a Klárou Brtníkovou nastudoval v komorním prostředí Malé scény režisér David Vacke. Jak to vypadalo těsně před premiérou a co si o novince myslí manželé Vackovi? I u toho byl štáb Tv Slovácko.

V divadle bude nabito!

Marketingoví odborníci i běžní diváci se každoročně těší na kampaň k předplatnému na další rok. Důvod? Pokaždé je zajímavá, nová, neotřelá a především účinná. I díky ní má Slovácké divadlo rekordní počet předplatitelů. Číslo 7138 závidí slováckým hercům kdejaký divadelní ředitel. „Tolik předplatitelů nemáme ani v Národním divadle," říká jeden z předních členů naší první scény Václav Postránecký. Letošní kampaň nebude jiná. Hlavním heslem je „NABITO!"

Slovácké divadlo ve stávající budově

V posledních týdnech se v médiích objevila zpráva o úvahách nad dalším působením Slováckého divadla ve stávající budově, jež patří TJ Sokol. Jaká je budoucnost slováckého souboru na místě, kde působí tolik desetiletí? I o tom je reportáž, kterou se starostou Uherského Hradiště Ing. Liborem Karáskem natočili v Tv Slovácko. Podívejte se zde.

Host Slováckého divadla Aneta Michalčíková „Tanec jako sebevyjádření“

Jméno Anety Michalčíkové naleznete v mnoha programech inscenací SD. Obvykle bývá spojována s funkcí choreografie či asistentka choreografie, jako pohybová spolupráce nebo přímo jako tanečnice. Ačkoliv není v souboru SD, spolupracuje s ním tak často, jakoby k divadlu už léta patřila. S Anetou není jednoduché vést rozhovor, neboť o sobě dost nerada hovoří, a pokud je k něčemu takovému „donucena“, je to pokaždé okořeněno notnou dávkou sarkasmu, který se vám ne vždy podaří okamžitě postřehnout. Charakteristickým vyjadřovacím prostředkem Anety, o kterém není možno zapochybovat, tak zůstává převážně tanec a pohyb. Jedině skrze něj lze nejlépe odhalit, jaká osobnost se za suše vtipnými glosami a tajemným mlčením asi skrývá. Protože skrze tanec či pohyb zde není možné její názory zprostředkovat, zůstává nám jediné - povídat si o nich.

Stránky