Listopad 2010

Pavlína Vašková v roli Rady - vášnivá cikánka, nebo bojovná Xena?

Stále je co se dozvídat ze zkoušení muzikálu Cikáni jdou do nebe. Práce pod taktovkou režiséra Radka Balaše je pro herce vždy hodně náročná. Ostatně každý muzikál klade na interprety nároky na vybavenost taneční a pohybovou, pěveckou i činoherní. A přivádí jednotlivce až na hranici toho, co jsou schopni zvládnout. Ústřední dvojicí, kolem níž se celý děj našeho nového muzikálu točí, je zloděj koní Lujko Zobar Petra Čagánka, ale i Rada, dcera vůdce cikánské komunity, bývalého vojáka Danila (Pavel Majkus) Pavlína Vašková.

Pavlíno, už víme o Petrovi, že si musel změnit barvu vlasů kvůli roli Lujko Zobara, že byl ze zkoušení celý dobitý, zhubnul během příprav sedm kilo a že málem přišel o hlas. Máš ty taky nějaké podobné "šrámy" ze zkoušení role Rady?

!!! Slovácké divadlo mění titul: místo Vojny uvede světovou premiéru Modrých květů !!!

Slovácké divadlo nabízelo předplatitelům roku 2011 slavnou hru E. F. Buriana Vojna v režii J. A. Pitínského. Ten se však zotavuje ze zdravotních komplikací a s lítostí musel avízovanou inscenaci přesunout na další rok. Pro uherskohradišťské divadlo to znamenalo najít nového režiséra i titul, který by Vojnu dokázal plnohodnotně nahradit. Povedlo se a zaznívají i hlasy o tom, že hledání bylo úspěšnější, než by kdokoliv čekal. Slovácké divadlo totiž jako první na světě uvede dramatizaci románu Modré květy v režii Jakuba Macečka.

Petr Čagánek má novou barvu vlasů – kvůli roli

Co všechno jsou herci ochotni udělat pro roli? Slavný Marlon Brando se kvůli své první roli nechal na měsíc připoutat na lůžko. Při natáčení Maratonce prosil Dustin Hoffman kolegy, aby jej topili, zatímco Robert De Niro se pro postavu v Zuřícím býkovi přejídal koblihami, aby přibral třicet kilo. Kvůli spokojenosti diváků obětoval pohodlí a zaběhnuté rituály i herec Slováckého divadla Petr Čagánek. Před časem zhubnul kvůli Jarkovi Metelkovi ve slavné komedii Rychlé šípy, nyní se rozhodl pro další pozoruhodný krok – pro hlavní roli v muzikálu Cikáni jdou do nebe si dobrovolně obarvil vlasy.

Divadlo zřizuje novou skupinu pro seniory!

„Rozhodli jsme se pro netradiční krok. Vytvořili jsme pro seniory speciální dopolední předplatitelskou skupinu, uvidíme, jaký o ni bude zájem,“ oznámili přesně před rokem uherskohradišťští divadelníci a se zatajeným dechem čekali, co se stane. Výsledek? Byla okamžitě vyprodána a na mnoho seniorů se nedostalo. Rok se sešel s rokem a divadlo přichází s řešením. Pro nejstarší pravidelné návštěvníky zrealizovalo další seniorskou skupinu. I ona má své místo dopoledne a senioři i tentokrát dostanou výhodnou cenu.

Bůh masakru ve Slováckém divadle zastínil Prahu

Je dobré posedět po premiéře Slováckého divadla s někým, kdo jeho tvorbu nesleduje soustavně, nebo do Hradiště zavítá po čase. A zůstane stát v údivu. Jako třeba po Bohu masakru Yasminy Rezy slovenský scénograf Jozef Ciller. Přivedla ho pracovní povinnost – chystá výtvarnou podobu Balašova muzikálu Cikáni jdou do nebe.
Nepřeháním, věřte mi: Po Činoherním klubu a po Českých Budějovicích je Hradiště třetím divadlem, kde brilantní text rusko-íránsko-maďarsko-židovské Francouzky uvedli. A vyznívá ve Slováckém divadle rozprostřeněji a naléhavěji než v Praze.

Recenzi J. P. Kříže uveřejnil deník Právo 2. listopadu.

Videoreportáž Televize Slovácko z jedné z generálek muzikálu Cikáni jdou do nebe

V následující videoreportáži vám nabízíme nejen záběry z generálky našeho nového muzikálu, ale i slova Radka Balaše o inscenaci samé i o tom, čím je hradišťská verze výjimečná. Své pohledy a vyznání připojují i představitelé dvou hlavních rolí - Cikánky Rady (Pavlína Vašková) a zloděje koní Lujko Zobara (Petr Čagánek). Přesvědčte se sami, že je práce na muzikálu Cikáni jdou do nebe opravdu bere za srdce (jako ostatně i nás všechny ostatní)...

Předplatitelé přibývají, divadelníci chystají nové skupiny

Předplatitelů přibývá, každý den se hlásí noví zájemci – taková zpráva by loni divadelníky potěšila, ale znervóznila zároveň, protože nové předplatitele už nebylo kam dávat. Letos se všechno změnilo. „Loni jsme si mysleli, že už to nezvládneme, že už diváky nemáme kam posazovat, ale když letos vidíme, že v jiných divadlech se začínají potýkat s jejich nedostatkem, řekli jsme si, že by to bylo rouhání,“ přemýšlí ředitel Slováckého divadla Igor Stránský a dodává, že je s kolegy připraven vytvořit nové předplatitelské skupiny. „Například loni nově zřízená skupina je úplně plná a zájemců z řad seniorů přibývá. Tak vytvoříme skupinu další,“ dodává odhodlaně ředitel.

Malé ohlédnutí za životní a profesní dráhou doc. Miloše Hynšta, významné osobnosti českého divadla

V pondělí 1. listopadu 2010 nečekaně zemřel ve věku nedožitých 89 let vynikající český režisér a dlouholetý pedagog JAMU docent Miloš Hynšt. Nezapomenutelnou stopu zanechal i v historii Slováckého divadla. Za deset let své „exilové" činnosti (1971 - 1981) zde vytvořil sedmadvacet inscenací, které se vesměs všechny podílely na výrazném růstu do té doby průměrné regionální scény. Za všechny jmenujme Brechtovu Matku Kuráž či Zadržitelný vzestup Artura Uie od stejného autora, Moliérova Tartuffa, Čechovův Višňový sad, Předvečer tříkrálový akademiků ze Sieny, Ben Jonsonova Lišáka Volpone... V roce 1981 převzala Československá televize Hynštovu inscenaci Gorinova Thyla Ulenspiegela, což byl na svoji dobu čin téměř neuvěřitelný, protože doba normalizace se snažila jméno doc. Miloše Hynšta co nejvíce upozadit.

Stránky