V divadle proběhl další ročník Festivalu salátů

„Bude letos také festival salátů?” ptají se často diváci herců Slováckého divadla na originální akci. Odpověď zněla ANO – organizátorka soutěže o nejlepší salát Helena Jará totiž slíbila, že i po odchodu ze slováckých prken bude salátovému klání nablízku. Původně recesistická akce si tak získala oblibu nejenom mezi divadelníky samotnými, ale i mezi jejich přáteli. Před několika dny proběhl v divadelním klubu už čtvrtý ročník.
Tradice Festivalu salátů vznikla před Vánocemi 2002. Když se herci nemohli dočkat v jedné z uherskohradišťských restauracích svých obědů, začali se dohadovat, kdo z nich má na štědrovečerní tabuli nejlepší bramborový salát. Celý spor šel tak daleko, že si herci saláty přinesli těsně po Vánocích ochutnat a tradice byla na světě. Další rok se hodnotily saláty těstovinové, následně pomazánky a na konci loňského roku volba padla na zeleninové saláty s masem. „Celý rok za mnou chodili kolegové a vyzvídali, jaké bude téma. Až 14 dnů před akcí samotnou jsem vyhlásila, že by bylo dobré veřejně se distancovat od obav z ptačí chřipky a připravit zeleninové saláty s masem, nejlépe drůbežím,” vysvětluje hlavní organizátorka herečka Helena Jará. Do divadelního klubu se po jedné z repríz Rychlých šípů sešlo 25 divadelníků a jejich přátel. Do soutěže samotné bylo přihlášeno osm salátů nejrůznějších barev a chutí. Hodnocené vzorky byly anonymní. Symbolický bronz si nakonec odnesla herečka Jitka Josková, na druhém místě už podruhé skončila výtvarnice divadla Eva Jiřikovská.. Od vítězství ji opět dělil pouhý bod. „To byl teda rok,” říká na oko smutně mladá výtvarnice. „Nejdřív nám o jeden hlas unikl titul Divadlo roku a teď mi stejným způsobem uteklo i první místo mezi nejlepšími saláty.” Na nejvyšší příčce se nakonec možná překvapivě umístil nenápadný Petr Žejdlík, jenž je členem jevištní techniky Slováckého divadla. Dokázal tak uhájit čest legendárních kulisáků. Vítězný salát byl umíchán ze tří druhů paprik, hrášku, kukuřice, šunky, orestovaného kuřecího masa a doplněn kořením. O vítězství podle divadelníků rozhodla především vyvážená chuť a barevná zajímavost. „Nakonec jsem se pokusili zbytek vítězného salátu vydražit. Než byla ale licitace u konce, někdo salát snědl,” dodává s úsměvem herečka Helena Jará. Vítězové předchozích ročníků Festivalu salátů 1. ročník – Bramborové saláty: Nejlepší bramborový salát mají podle divadelníků v rodině herce a mluvčího souboru Josefa Kubánka. Právě salát z kuchyně jeho maminky byl označen za nejlepší. „O Vánocích máme bramborového salátu kila. Všechny mísy jsou ale už šestadvacátého úplně prázdné. Škoda, že nikdo neorganizuje mistrovství České republiky. Troufnu si tvrdit, že i tady bychom promluvili do výsledků,” říká Josef Kubáník. 2. ročník – Těstovinové saláty: O vítězi rozhodl jeden jediný hlas, ale o to váženější, hlas ředitele divadla Igora Stránského. Za nejlepší označil salát Ireny Vackové. Hlavně po mně nechtějte recept! To je rodinné stříbro,” volala po vyhlášení výsledků herečka. Pod nátlakem však prozradila, že do salátu kromě povinných těstovin přidala také červené zelí, bílý jogurt a majonézu. V jakém poměru však odmítla sdělit. Zmiňované těsné druhé místo patřilo Marcele Skálové, dnes Trčálkové. Někteří v divadle tvrdí, že právě oceňovaný salát přilákal do její společnosti dnešního manžela, herce Zdeňka Trčálka. 3. ročník – pomazánky. Ze šestnácti pomazánek nejrůznějších chutí vzešla vítězně pochoutka Jaroslavy Tihelkové. Herečka prozradila, že vítěznou pomazánku tvoří krabí tyčinky, vajíčka, majonéza a na drobno nakrájený pórek. Vítězka si kromě gratulací a sladké odměny odnesla také nabídku stát se pro příštích dvanáct měsíců oficiální svačinářkou Slováckého divadla.